Programul cultural al lunii august oferă timișorenilor și vizitatorilor orașului mai multe festivaluri, ateliere de meșteșuguri tradiționale în lemn, ateliere de dans contemporan și o mulțime de evenimente dedicate tuturor categoriilor de vârstă.
Festivalul internațional „Orgile Cetății”, organizat de asociația culturală Timorgelfest, continuă în această lună cu recitaluri și concerte, începând cu 2 august, care aduce la biserica Sfânta Ecaterina, de la ora 19:00, un recital coral și de orgă cu Voces Timisiensis, un recital de orgă și chitară cu Alexandru Tulcan și Alexandru Crețescu în 6 august, de la aceeași oră, un recital de orgă cu Matei Ioachimescu și „The Romanian Flute Ansamble” la biserica Notre-Dame în 16 august și un ultim concert de muzică sacră cu Marcel Costea la orgă și soprana Zsuzsana Cerveni în 20 august, la biserica romano-catolică din Elisabetin.
Între 4 și 6 august, Teatrul pe roți din Arad oferă în curtea interioară a Centrului de Proiecte Timișoara trei zile de spectacole cu diferite teme, la care participă tineri cu sindrom Down ai asociației arădene Integra. Un atelier despre gastronomia ca patrimoniu va avea loc sâmbătă, 5 august, de la ora 17:00, la Reciproc Café, unde Pierre și Andreea doresc să repună în drepturi cumpărăturile făcute în piață și gătitul acasă, și în aceeași zi, de la ora 20:00, în Piața Sfântul Gheorghe, compania britanică Chameleon va prezenta un spectacol intitulat „Umbre”. Zilele de 7 și 8 august sunt dedicate unui atelier pentru copii pe teme de patrimoniu, despre construirea caselor din regiunile montane, organizat în parcul Regina Maria, în 10 și 11 august, în același parc, asociația „Biserici Înlemnite” reconstruiește, alături de meșteri dulgheri, părțile arse ale bisericii din Povergina, folosind tehnici tradiționale de prelucrare a lemnului iar în 12 august va fi organizat un tur ghidat la bisericile de lemn Crivina de Sus, Povergina și Românești, reprezentative pentru monumentele de arhitectură religioasă de lemn din zona Banatului. În parcul Regina Maria este prezentată, până în 20 august, și colecția de fotografii a arhitectului Ovidiu Micșa, care inventariază starea bisericilor de lemn din România. „Baroque Watermusic” oferă un nou concert cu instrumente muzicale și costume de epocă pe o ambarcațiune amenajată în stil baroc pe Bega, în 11 august, de la ora 17:00, cu muzicieni din România, Ungaria și Elveția și soprana Narcisa Brumar de la opera timișoreană. Expoziția „Patrimoniul sub reflectoare Timișoara – Lumi paralele”, organizată în mansarda B2 a Bastionului Maria Theresia, cu bunuri culturale de patrimoniu din colecțiile Muzeului Național al Banatului, care ilustrează viața economică, socială și culturală a celor cinci cartiere istorice din Timișoara, alături de diverse izvoare de memorialistică, va fi prezentată publicului între 12 și 23 august. Între 13 și 19 august, la Buzad se organizează „Muzicon Summer Camp”, la care participă zece muzicieni care vor compune mai multe piese ce vor fi prezentate publicului în ultima zi a taberei, iar în 21 august, la Casa Tineretului va avea loc Școala de vară de dans contemporan II – Dorian Mallia Lavinia Urcan, urmând ca pe 30 august, în Piața Sfântul Gheorghe, să aibă loc spectacolul absolvenților școlii de vară. Până la jumătatea lunii, adolescenții din medii vulnerabile vor putea participa la atelierele de dans contemporan „Corpul meu, prietenul meu”, susținute de Lavinia Urcan și Beatrice Tudor. Luna se încheie cu festivalul de operă și operetă din Parcul Rozelor, care, între 25 și 27 august, va oferi publicului spectacolele „Aida” de Giuseppe Verdi, „Văduva veselă” de Franz Lehár și „La Traviata” de Giuseppe Verdi.
Festivalul CODRU continuă în această lună la pădurea Bistra din apropierea Timișoarei, cu concerte, piese de teatru, instalații artistice, performance-uri și ateliere de olărit, pirogravură sau pictură, iar „Baroque Reloaded” continuă la muzeul de artă, prin prezentarea instalației “I, HUMAN”, semnată de Saint Machine. Tot la muzeul de artă mai pot fi vizitate, alături de expoziția de bază, expozițiile temporare „Personalități din Banat”, cu portrete semnate de graficianul timișorean Aurelian Scorobete, „Apogeul Artei Preistorice Europene – Cultura Cucuteni” și „Timișoara – portretul unui oraș”, iar la Muzeul Național al Banatului, „Arta și Arhetipurile Epocii de Gheață”, replici ale unor artefacte din paleoliticul superior expuse în Sala de Marmură a castelului Huniade, și „Ciprian Porumbescu 170.
O viață, o epocă, un ideal”, prezentată la Bastion. Până la finalul lunii va putea fi vizitată și expoziția „Expanded Nature”, la MV Sci-Art, care explorează, la frontiera dintre artă și știință, legăturile omului cu natura și influența lor asupra mediului, iar la Bastion 1, expoziția „Ilustrad/as, privire asupra creaţiei feminine în ilustraţia spaniolă contemporană”.