Colțuri de rai în zona montană a județului Timiș, perfecte pentru o...

Colțuri de rai în zona montană a județului Timiș, perfecte pentru o evadare de weekend (foto)

0
DISTRIBUIȚI

Una din cele mai pitorești zone ale județului Timiș, aflată în partea de răsărit a acestuia, începe să fie din ce în ce mai interesată în a amenaja locuri și evenimente cât mai atractive pentru atragerea turiștilor.

Satele care aparțin de comuna Tomești și împrejurimile acestora sunt oaze de liniște dar și destinații unde vizitatorii pot avea parte de un adevărat răsfăț culinar.

„Un colțișor de rai” în satul aproape părăsit

În satul Luncanii de Sus, de la poalele Munților Poiana Ruscă, o veche așezare românească aflată astăzi în componența administrativă a comunei Tomești, timpul pare să se oprit în loc pentru cei câțiva locuitori pe care îi mai are satul. Liniștea și aerul curat, care îi face pe localnici să numească satul „un colțișor de rai”, a început însă să atragă și orășeni sătui de agitația orașelor, unii tocmai din Germania, care și-au cumpărat case de lemn în satul de munte aproape părăsit, unele vechi de peste un secol, mai ales că modernizarea drumului a făcut acest loc mult mai accesibil vizitatorilor.

În urmă cu mai bine de două decenii, la Luncanii de Sus, nu departe de drumul care leagă localitatea de Românești, a fost înființată o mănăstire de maici construită din lemn, înconjurată de păduri, cu hramurile „Acoperământul Maicii Domnului” și „Sfinții Împărați Constantin și Elena, un loc binecuvântat de liniște sufletească și reculegere.

Ospăț cu păstrăvi

La Luncanii de Jos, sat aflat în inima Munților Banatului, nu departe de Vârful Padeș, cei care care doresc să aibă parte de o zi liniștită cu un prânz în natură, pot alege ca sâmbătă, 26 august, să-și petreacă ziua la păstrăvăria ardelenească din Luncanii de Jos, unde vor putea afla povestea acestor pești, crescuți în ferma de acvacultură amenajată cu apa izvoarelor de munte, colectată în două bazine, și se vor putea delecta cu tartine cu păstrăv proaspăt, păstrăv făcut la grătar sau la cuptor, garnisit cu mămăligă și mujdei, salată de icre, păstrăv afumat sau jumări de păstrăv, dar și cu legume și fructe proaspete și gustoase, plăcinte cu brânză și spanac, salată de vinete, șuncă de porc, brânză, gogoși cu dulceață de afine sau cozonac, de la producătorii locali. Cei care doresc să aibă parte de un meniu complet trebuie să se înscrie online, numărul locurilor fiind limitat.

Locuri de vizitat în împrejurimi

Din satul Luncanii de Jos pornește un drum spectaculos de aproximativ cinci kilometri lungime, cu serpentine săpate în stâncă, care ajunge până la o înălțime de 700 de metri și străbate un peisaj de o rară frumusețe, spre locul numit „La Oboare”. Localnicii și nu numai îl consideră la fel de frumos ca Transalpina sau Transfăgărășanul, și l-au numit Transluncani.

În Colonia Tomești există un muzeu al sticlei care amintește de fabrica de sticlă, faimoasă odinioară, și tot pe raza comunei se află complexul turistic Valea lui Liman, care oferă tot confortul în mijlocul unei zone de o mare frumusețe. Pe un deal, în cimitirul satului din  Românești, se mai păstrează o veche biserică de lemn cu  urme ale picturii interioare pe ușile împărătești, un monument istoric din secolul al XVIII-lea.

Nu departe de sat, se află mănăstirea Izvorul lui Miron, ctitorită în apropierea unui izvor cu apă semitermală de primul patriarh al României, Miron Cristea. Pereții exteriori pictați după tradiția bucovineană, i-au atras lăcașului de cult, unic în această parte a țării, supranumele de „Voronețul Banatului”.

Surse foto: mitropolia-banatului.ro, casaardeleana.


ro, trecator.ro, lumeasatului.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.