Florin Roman: Nu putem sta într-o coaliție, atâta timp cât nu se...

Florin Roman: Nu putem sta într-o coaliție, atâta timp cât nu se ascultă și punctul nostru de vedere

0
DISTRIBUIȚI

„Noi nu putem sta într-o coaliție, atâta timp cât nu se ascultă și punctul nostru de vedere”, spune vicepreședintele PNL Florin Roman, în contextul tensiunilor cu PSD legate de măsurile fiscale.

Premierul Marcel Ciolacu a provocat tensiuni în coaliție, după ce a declarat la Aleph News că dacă PNL nu acceptă măsurile fiscale, își depune mandatul.

Florin Roman (PNL) spune că „e un gest de lașitate să dai bir cu fugiții, atunci când lucrurile nu merg foarte bine și este prima dată când un premier social-democrat se confruntă cu o astfel de situație, pentru că de obicei, stânga era obișnuită să guverneze după o guvernare de dreapta, care lua măsuri de reformare a statului. Dar nu cred că asta este soluția. Nici noi nu am plecat și nu am dat bir cu fugiții de la guvernare, deși am guvernat în perioade extrem de dificile, fie că vorbim de pandemia Covid, fie că vorbim de perioada de criză energetică, fie că vorbim de perioada declanșării conflictului din Ucraina”.

Vicepreședintele PNL cere ca vocea liberalilor să fie ascultată în coaliție.

„Noi nu putem sta într-o coaliție, atâta timp cât nu se ascultă și punctul nostru de vedere. Noi ca liberali nu putem fi de acord cu supraimpozitarea celor care deja plătesc taxe și muncesc cinstit în această țară. Mai întâi, din punctul nostru de vedere, trebuie făcută o reformă a administrației publice centrale, trebuie redus drastic numărul instituțiilor ineficiente, care se calcă în picioare ca atribuții, trebuie redus numărul secretarilor de stat, al consilierilor, al funcțiilor de conducere. Apoi, trebuie să ne uităm la partea de colectare foarte serios, pentru că nu este normal ca din primele 200 de firme ca cifră de afaceri, 60 și ceva de firme să se înregistreze cu profit zero sau cu pierderi și aici vorbim în special de firmele cu capital străin (…). Este inadmisibil ca doar trei bănci din cele care acționează în România să raporteze profit, iar cel mai mare profit a fost raportat de o bancă cu capital integral românesc.


Este greu de crezut că într-o perioadă în care dobânzile au luat-o razna, băncile nu înregistrează profit (…). De asemenea, nu putem fi de acord ca statul să ia 45% din munca profesiilor liberale, fie că vorbim de medici, de avocați, de notari, oameni care câștigă o pâine cinstit, pe munca lor, iar statul pur și simplu îi jefuiește prin această suprataxare de 45% din venituri. Totodată, nu putem fi de acord cu scăderea plafoanelor pentru cele 368.000 de micro-întreprinderi. Nu poți să-i jupoi tot pe cei care țin România pe linia de plutire”, a spus Roman, la RFI.

Întrebat dacă va ieși PNL din coaliție, dacă PSD insistă cu acele măsuri cu care liberalii nu sunt de acord, Florin Roman a spus: „Eu nu cred că vom ajunge acolo și eu cred că domnul Ciolacu își va menține promisiunea făcută la învestirea Guvernului Ciolacu, de a nu majora impozitele și taxele și eu cred că o asemenea discuție poate fi făcută începând de anul viitor, în viitorul an fiscal. E foarte greu să vii peste noapte și să bulversezi întreg Codul Fiscal, în baza unui buget care a fost prost construit de domnul Câciu”.

Întrebat, de asemenea, dacă ar trebui desființat Ministerul Familiei, liberalul a răspuns: „Sunt convins că România poate funcționa și fără Ministerul Familiei, fără nici un fel de probleme, cum poate funcționa și fără șapte instituții care au atribuții de control similare, pe același domeniu. Vine și Agenția de Mediu și Garda de Mediu și Poliția Economică și DSP-ul și DSV-ul și toată lumea în control, cu aceleași atribuții. Sunt multe lucruri care din punctul nostru de vedere trebuie regândite și acum este momentul pentru acest lucru”.

El cred că Ministerul Familiei ar putea funcționa și ca agenție sau autoritate: „Sigur că da. De ce să nu poată funcționa sub forma unei agenții sau a unei direcții de specialitate în cadrul Ministerului Muncii? Sau de ce avem nevoie de Ministerul Energiei și Ministerul Economiei? Eu cred că sunt două entități care pot funcționa sub același minister și sunt desigur foarte multe variante de a simplifica această structură încă destul de obeză a statului”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.