Legea pensiilor speciale se întoarce în Parlament

Legea pensiilor speciale se întoarce în Parlament

2
DISTRIBUIȚI

Legea pensiilor speciale este parțial neconstituțională și trebuie să fie corectată de Parlament, a decis Curtea Constituțională a României.

Decizia a fost luată miercuri de CCR. Justificarea deciziei urmează să fie dezvăluită ulterior.

Parlamentarii s-ar putea întruni de urgență într-o sesiune extraordinară pentru a corecta aspectele de neconstituționalitate descoperite de Curtea Constituțională.

Legea este esențială pentru obținerea banilor din PNRR.

Curtea Constituțională a anunțat că a decis unanimitate de voturi în privința punctului 1 și cu majoritate de voturi în privința punctului 2

„1. A admis obiecția de neconstituționalitate formulată de Înalta Curte de Casație și Justiție și a constatat că dispozițiile art.I-IV, art.XIII alin.(5) și (6) și art.XV din Legea pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu și a Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, precum și anexele nr.1-3 la aceasta sunt neconstituționale.
2. A respins, ca neîntemeiată, obiecția de neconstituționalitate și a constatat că Legea pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu și a Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal este constituțională în raport cu criticile de neconstituționalitate extrinsecă formulate.”

În esență, Curtea a constatat că „diminuarea bazei de calcul a pensiilor de serviciu din sistemul justiției, precum și omisiunea reglementării unor dispoziții tranzitorii efective în privința creșterii, pe de o parte, a ponderii vechimii efective în funcție, și, pe de altă parte, a vârstei de pensionare necesare acordării pensiei de serviciu afectează componenta funcțională/instituțională a principiului independenței justiției în substanța sa.”

De asemenea „se încalcă exigențele de calitate a legii prin lipsa unor reglementări tranzitorii clare, precise și previzibile cu privire la actualizarea pensiilor de serviciu și la eliminarea creșterii cu 1% a valorii de 80% care se aplică asupra bazei calcul a pensiei de serviciu pentru fiecare an care depășește vechimea standard de 25 de ani.”

Curtea a mai reținut că „recalcularea pensiilor de serviciu aflate în plată afectează securitatea juridică în componenta de neretroactivitate a legii.


Securitatea juridică cere și impune o protecție a garanțiilor referitoare la conservarea dreptului care a fost dobândit prin emiterea deciziei de pensionare.”

Curtea a mai observat că „partea necontributivă a pensiei de serviciu poate face obiectul unei impozitări distincte față de partea sa contributivă condiționat de aplicarea acesteia tuturor categoriilor de beneficiari ai pensiilor de serviciu, fără distincție. Legea criticată introduce o astfel de impozitare, însă, nu stabilește cu claritate baza de impunere, ceea ce este contrar exigențelor de calitate a legii. Curtea a mai reținut că impozitarea nu poate avea un caracter sancționator, pentru că se ajunge practic la o regândire și restructurare indirectă a însăși bazei de calcul a pensiei de serviciu.”

2 COMENTARII

  1. Exista o nevoie acuta de corectare a legii pensiilor speciale pentru a respecta principiile fundamentale si standardele de calitate ale legii. Aceste aspecte au fost concluzionate de CCR prin decizia sa judecand aceste reglementari ca fiind neconstitutionale. Ar fi de dorit ca parlamentarii sa fie sensibilizati si sa ia masuri in acest sens, prin construirea de reglementari care sa asigure stabilitatea si protectia drepturilor dobandite.

  2. Acest verdict al Curtii Constitutionale releva situatia delicate in care se afla legea pensiilor speciale si efectele pe care o astfel de lege le-ar putea avea asupra securitatii juridice a tuturor beneficiarilor. Este evident ca Parlamentul trebuie sa intervina cu o corectare a acestei legi pentru ca toate persoanele care se bucura de aceasta pensie sa aiba linistea unui statut pe termen lung.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.