Locurile reprezentative pentru Revoluția din 1989 de la Timișoara vor fi marcate...

Locurile reprezentative pentru Revoluția din 1989 de la Timișoara vor fi marcate cu un pavaj special

0
DISTRIBUIȚI

Primăria Timișoara a anunțat că intenționează să aducă amintirea Revoluției în spațiul public printr-un traseu tematic, marcat prin granit turcoaz și bronz, integrat în peisajul urban. Investiția este finanțată din fonduri europene, prin PNRR, iar valoarea proiectului urmează să fie supusă aprobării consilierilor locali. Valoarea totală a investiției se ridică la peste 10 milioane de lei, TVA inclus.

„Cel mai important moment din istoria contemporană a Timișoarei și a României nu trebuie uitat de generațiile viitoare. Libertatea pentru care s-a murit în stradă în Decembrie 1989 nu a fost până acum integrată în spațiul public cum se cuvine. Locurile unde a avut loc Revoluția vor deveni spații monument. Acum facem un pas important în față ca să implementăm investiția. Iar această istorie vrem să o spunem și tuturor celor care ne vizitează orașul. Pe lângă transformarea spațiului public, vom construi o experiență imersivă prin intermediul realității augmentate. Este minimul pe care îl putem face pentru a onora această luptă”, a transmis viceprimarul Ruben Lațcău.

Conform comunicatului municipalității, proiectul „Traseul Revoluției din Decembrie 1989 în Timișoara” propune marcarea punctelor – cheie, identificate ca având o importanță istorică pentru Timișoara pe parcursul evenimentelor din Decembrie 1989. „Aceste locuri cu încărcătură simbolică vor oferi, prin abordarea propusă de proiect, o experiență directă, dar și o incursiune virtuală în contextul istoric și social al Revoluției, printr-o platformă de realitate extinsă. Intervențiile au valoare de reper și de memorie și vor fi așezate în poziții cu vizibilitate maximă, dar sunt gândite să se încadreze cât mai bine în spațiul respectiv. Vor fi extrem de accesibile pentru toată lumea, nu presupun schimbări de infrastructură și nu vor afecta alte elemente de patrimoniu sau vegetația existentă. Mai mult, acolo unde este posibil, vor fi însoțite de plantarea unor arbori în imediata lor apropiere”, spune comunicatul primăriei.

Concret, aceste elemente vor cuprinde unul sau mai multe dreptunghiuri acoperite cu dale din granit turcoaz, de dimensiuni identice de un metru pe un metru. Acestea vor fi înconjurate de o bandă din bronz, cu rol de delimitare, însă așezate la aceeași cotă pentru a fi ușor și permanent accesibile. Pe banda metalică va fi inscripționat un text despre momentul particular legat de acel loc în zilele Revoluției din Decembrie. Textul este formulat la persoana a treia, o relatare a celor mai importante evenimente petrecute în acel loc, sau în zona adiacentă.  O placă din același metal va conține un scurt citat dintr-o mărturie a unui participant direct la evenimente. Aceste texte vor fi culese din declarații ale supraviețuitorilor și martorilor evenimentelor și vor fi formulate la persoana întâi.


Acolo unde spațiul o permite, va fi așezat un element de mobilier urban, care va permite marcarea mai bună, dar și folosirea spațiului pentru odihnă sau socializare. O placă din același metal (bronz) va fi integrată în suprafața băncii. Aceasta va conține un text gravat de dimensiuni minimale și va menționa locul ca făcând parte din întregul traseu, precum și invitația de a accesa platforma de realitate extinsă a proiectului. Textul va avea și o variantă sintetică în Braille. Acolo unde amplasarea băncii nu este posibilă, se va integra o variantă succintă în banda metalică din jurul platformei din piatră. Accesibilitatea platformei virtuale se va face prin scanarea codului QR poziționat ori pe bancă, ori unde va fi placa cu textul gravat. Platforma online deschisă va genera o arhivă dinamică cu fotografii, înregistrări video și audio și alte documente referitoare la Revoluție și oraș.

Reperele vor fi amplasate în următoarele puncte din oraș:

  1. Zona Maria – Piața Sfânta Maria / str. Gheorghe Doja / Timotei Cipariu;
  2. Podul Traian – Maria – Splaiul Tudor Vladimirescu;
  3. Zona Operei – P-ța Iancu Huniade / Piața Victoriei;
  4. Zona Piata Libertății – Bulevardul Revoluției din 1989;
  5. Zona Băile Neptun – Splaiul Nistrului;
  6. Zona Cimitir Eroilor – Bulevardul Sever Bocu nr. 1;
  7. Zona Martirilor – str. Mareșal Constatin Prezan.

„Revoluția din 1989 reprezintă un punct marcant în istoria Municipiului Timișoara pentru parcursul democratic și european al orașului și al României. De-a lungul anilor de democrație, identitatea și dezvoltarea orașului Timișoara au fost strâns legate de succesiunea evenimentelor marcante din zilele Revoluției, evenimente a căror urme mai pot fi văzute și astăzi. Aceste locuri fac parte din viața cotidiană a orașului și a locuitorilor săi, iar proiectul își dorește să păstreze vie memoria evenimentelor. Traseul Revoluției aduce împreună istoria și prezentul, unind comunitatea, printr-o  intervenție durabilă, discretă, capabilă să evolueze”, mai spune comunicatul Primăriei Timișoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.