România, Slovacia, Polonia şi Ungaria, singurele țări Uniunea Europeană cu inflație de...

România, Slovacia, Polonia şi Ungaria, singurele țări Uniunea Europeană cu inflație de peste 10%

0
DISTRIBUIȚI

România, Slovacia, Polonia şi Ungaria sunt singurele state membre UE unde inflaţia se încăpăţânează să rămână la peste 10% la jumătatea anului.


Inflaţia la alimente este de aproape două ori mai mare (17,9%) în România, potrivit unei analize a celor de la Ziarul Financiar.

Patru ţări din Europa Centrală şi de Est, respectiv România, Slovacia, Polonia şi Ungaria, sunt singurele state membre ale UE unde inflaţia se încăpă­ţânează să rămână la peste 10% la jumătatea anului.

La polul opus, în Grecia şi Spania ea a scăzut sub pragul de 2%, conform unei analize făcute de ZF pe baza datelor de la Trading Economics.

În ceea ce priveşte rata medie a inflaţiei la nivelul tuturor ţărilor UE, nivelul este de 6,4% în iunie 2023, iar în zona euro el scade la 5,5%.

Astfel, deşi aceasta este o problemă generală în întreaga Europă, ritmul de creştere al preţurilor diferă foarte mult între Vest şi Est. Mai exact, ţări bogate, cu salarii de câteva ori mai mari decât în România, anunţă creşteri de preţuri de o cifră.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.