Septembrie plin de evenimente în Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023

Septembrie plin de evenimente în Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023

0
DISTRIBUIȚI

Capitala europeană a culturii Timișoara va avea parte, în luna septembrie, de câteva evenimente remarcabile, printre care o parte din concertele festivalului Enescu – o premieră pentru Timișoara – festivalul internațional de teatru Eurothalia și deschiderea mult-așteptatei expoziții Brâncuși, care va fi găzduită de muzeul de artă.

Printre alte evenimente care vor avea loc în această lună se numără cea de-a XII-a ediție a „Harababura Vintage Fair”, organizat de Institutul Francez între 1 și 3 septembrie – o platformă online de fotografie și modă și un târg de viniluri și cărți. În 1 septembrie, de la ora 19:30, Moveo Company va fi prezentă în Piața Sf. Gheorghe  cu un spectacol de dans contemporan iar în 2 septembrie, trupele Ko Shin Moon din Franța și K not K din România vor susține concerte de muzică orientală.

Tot în 2 septembrie, la MV Sci-Art Center va avea loc  un atelier de scriere creativă cu Cristi Vicol, „Misiune AI: Călătorii imaginare în universul Inteligențelor Artificiale” – o explorare a universului științifico-fantastic, iar până în 10 septembrie, o călătorie în viitor este oferită și de „UPT Creative Campus – 100 years of sharing knowledge”, la Cazarma U – povestea campusului UPT, cu accent pe personalitățile care au studiat sau au predat în UPT de-a lungul celor 100 de ani, prezentată în benzi desenate de Sorina Vazelina.

„Ecoul Sinagogilor”, care se va desfășura între 4 – 7 septembrie, aduce în fața publicului cvartetul Bălănescu, alături de prim-cantorul cultului mozaic Emanuel Pusztai, iar în 6 septembrie, de la ora 19:00, Romanian Chamber Orchestra va fi prezentă în sala filarmonicii, cu un concert pentru care biletele pot fi cumpărate în avans.

„Dușmance ale poporului” este expoziția Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței, la sediul Memorialul Revoluției din Timișoara, deschisă între 4 septembrie și 6 octombrie, unde, din 14 septembrie, va fi deschisă și expoziția „Credință. Încredere. Clandestinitate”, cu imagini realizate sau adunate de către polițiile secrete din România, Ungaria, Republica Moldova și Ucraina. La Faber continuă „Performing 89.


Stări de deziluzie”, seria de expoziții-dosar deschisă de Institutul Prezentului, dedicate unor momente ale istoriei culturale recente.

Seria conferințelor Bright Cityscapes continuă la Faber pe 9 septembrie cu un dialog despre designul contemporan în contextul economiei globale , MV Sci-art propune între 12 – 14 septembrie conferința „Sci-art your life!” iar „Common Heritage – The Tale of Four Cities” prezintă pe 15 septembrie un proiect care prezintă patru orașe europene – Timișoara, Subotica, Szeged și Odesa – legate printr-o moștenire arhitecturală comună, cu multe elemente de decor stil Secession, însoțit de o expoziție, între 14 și 19 septembrie.

Cazarma U găzduiește între 14 și 17 septembrie „VideoArt Garden”, un eveniment dedicat artei video, cu proiecții în aer liber pe timp de noapte, iar în 19 septembrie va fi prezentă la Timișoara compania de balet „Béjart Ballet Lausanne”, cu un spectacol susținut de Gil Roman și dansatorii săi.

În avanpremiera expoziției Brâncuși, care se va deschide în 30 septembrie, artistul Mihai Donici prezintă în Piața Unirii în fiecare joi, între orele 20:00 și 22:00, câte o expoziție de etno-sculptură care prefigurează lumea formelor brâncușiene.

În ultima decadă a lunii septembrie se vor desfășura „Zilele Culturale Maghiare”, cu evenimente culturale, muzică, gastronomie și tradiții maghiare, „kimæra / Unitatea centrală”, cu zece lucrări realizate de zece artiști și o instalație digitală în care fiecare lucrare sau modul va fi funcțional ca parte, dar și ca întreg, combinând vechile media cu cele digitale, festivalul internațional de teatru „Eurothalia” și festivalul „Sabotage”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.