Amatorii de distracție din vestul țării, așteptați la o nouă ediție a...

Amatorii de distracție din vestul țării, așteptați la o nouă ediție a „Zilelor dovleacului”, la granița Serbiei cu România (foto)

1
DISTRIBUIȚI
<


p>

Ca în fiecare an, după ce începe culesul roadelor toamnei, locuitorii din localitatea sârbă Kikinda se pregătesc să sărbătorească „Zilele dovleacului”, un festival care se desfășoară de aproape jumătate de veac și este considerat  unul din cele mai frumoase și vesele din Serbia, atrăgând în fiecare an numeroși vizitatori din Timișoara și din întreg Banatul românesc.

Festivalul, un eveniment cultural-artistic care, dintr-o sărbătoare a orașului, s-a răspândit cu timpul într-o însemnată parte a Balcanilor, este un prilej pentru locuitori de a-și face cunoscute obiceiurile locale și de a îmbia vizitatorii cu gustoase  preparate din dovleac și nu numai, etalate din belșug pe tarabe, măști și costume ingenios confecționate din proaspăta recoltă. Momentul culminat este, desigur, cel în care sunt anunțați câștigătorii concursului, cei care au reușit să recolteze cel mai greu și cel mai lung dovleac.

Târg, meșteșuguri, gastronomie locală, concerte și premii

Și în acest an, festivitatea va avea un program bogat, cu muzică sârbească, program pentru copii, produse tradiționale pentru regiunea Balcanilor, cu multe specialități preparate din dovleac. Festivalul  din acest an va începe joi, 14 septembrie, ora 10:00, în piața centrală a Kikindei, cu „Jocuri cu dovlecei”, constând în jocuri de agilitate cu dovleacul, iar la ora 20:00, în același spațiu, va avea loc un concert susținut de violonistul Stefan Milenkovic și orchestra Kamerata.

În ziua următoare, între orele 9:00 și 19:00, asociația antreprenorilor „Kikinda” va organiza un mic târg al antreprenorilor iar între orele 10:00 și 22:00, în fața primăriei din piața centrală, va fi amenajată o stradă a meșteșugarilor vechi și a suvenirurilor. După-amiaza va fi dedicată preșcolarilor, protagoniști ai unui carnaval cu măști între orele 16:00 și 17:00, și a balului pentru preșcolari „Kinderbal”, care va avea loc în curtea muzeului, începând cu ora 17:00. Seara se va încheia tot în piața centrală, cu concertul formației „Yu Grupa”, care va începe la ora 21:00, urmat, la ora 23:00, de concertul formației „Dr Nele Karajlic I Osiromaseni Uranijum.

Strada meșteșugarilor și suvenirurilor și micul târg al antreprenorilor vor fi deschise pentru vizitatori și sâmbătă, între orele 10:00 și 22:00. Tot la ora 10:00 va începe tradiționalul „fruștuc bănățean” (mic dejun), cu specialități de dovleac – o adevărată provocare pentru gospodinele din Kikinda – cu colțul european, unde vor fi prezentate orașele înfrățite și cele cu care Kikinda cooperează, precum și platoul muzical și actoricesc intitulat „Camera de oaspeți”, iar în piața centrală, maeștrii de carving vor face demonstrații de gravură artistică în dovleac.

La ora 13:00 va începe înscrierea și înregistrarea cultivatorilor de dovleci, care vor concura pentru câștigarea premiilor pentru cel mai greu și cel mai lung dovleac. Măsurarea și cântărirea dovlecilor se va face după ora 14:00 iar la ora 17:00, primarul Nikola Lukac, gazda festivalului, va adresa oaspeților un cuvânt de salut și în acordurile unui program muzical, vor fi acordate premiile pentru cel mai greu și cel mai lung dovleac. Festivalul se va încheia în cursul serii, când, de la ora 21:00, un prim concert va fi susținut de Milica Pavlovic, urmat, la ora 23:00, de concertul al cărui protagonist va fi Sasa Matic.

Program prelungit la frontieră

Ca în fiecare an, în zilele festivalului, programul de funcționare al punctului de trecere a frontierei de la Lunga, aflat pe drumul cel mai scurt către Kikinda, va fi prelungit, începând de vineri, când va fi deschis de la ora 8:00, iar frontira va putea fi trecută la orice oră până luni la prânz.

Foto: Constantin Duma

1 COMENTARIU

  1. Abia astept sa inceapa festivalul, am mai citit ceva despre el si pe ecomunicate.ro dar e bine ca am mai dat si peste acest articol pentru ca mi-am adus aminte de el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.