Concerte cu muzicieni români și germani, în orașele înfrățite Timișoara și Gera

Concerte cu muzicieni români și germani, în orașele înfrățite Timișoara și Gera

0
DISTRIBUIȚI
Foto: Arhivă

Printre evenimentele susținute de Germania în orașul Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023 se numără și interpretarea compoziției lui Arnold Schönberg „Gurre-Lieder”, de către muzicieni din Germania și România, în cadrul unor concerte programate în landul Turingia și la Timișoara, menite să întărească schimburile culturale și să apropie orașele partenere Gera și Timișoara.


Lucrarea este inspirată din textul scriitorului danez Jens Peter Jacobsen, și se referă la castelul Gurre din Nord-Seeland, aflat în ruine, de care se leagă legenda daneză a iubirii regelui Valdemar Atterdag pentru iubita sa Tove, care a fost ucisă de către regina Helvig. În istoria muzicii, lucrarea este considerată unică, datorită concepției monumentale, a execuției extrem de diferențiate a părților vocale solo și a finalei corale copleșitoare cu câteva sute de participanți.

Concertele vor avea loc la Gera și la Timișoara, unde vor fi prezenți aproximativ 350 de artiști – orchestră, cor și soliști – și sunt programate în aer liber, în 28 și 29 septembrie, de la ora 19:00, în Parcul Rozelor, intrarea fiind liberă.

Ambasadorul Germaniei la București, Excelența Sa dr. Peer Gebauer, subliniază că „reprezentarea operei muzicale majore „Gurre-Lieder” va fi cu siguranță un alt punct culminant în programul Capitalei Culturale Timișoara”, arătându-se totodată încântat că vicepreședintele Bundestagului german, Katrin Göring-Eckardt, va fi oaspete de onoare.

Ambele concerte, la care participă orchestra filarmonicii Altenburg Gera, filarmonica „Banatul”, corul operei timișorene, corul de concert Rutheneum și corul liceului de muzică „Ion Vidu”, soliștii Roy Cornelius Smith, Michaela Kaune, Ruxandra Donose, Cosmin Ifrim și Bogdan Baciu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.