Concerte de neratat în cadrul evenimentului dedicat lui Béla Kamocsa: a fost...

Concerte de neratat în cadrul evenimentului dedicat lui Béla Kamocsa: a fost anunțat programul ediției din acest an a Galei Blues-Jazz „Kamo”

0
DISTRIBUIȚI
Chitaristul Bela Kamocsa s-a stins din viaţă în ianuarie 2010

Gala de Blues/Jazz „Kamo” continuă să scrie istorie și ajunge anul acesta la ediția a XXXII-a. Cel mai longeviv festival de jazz şi blues din Timişoara şi al doilea cel mai timpuriu festival de jazz din ţară, evenimentul reunește și în acest an artiști de valoare ai genului din Anglia, Germania, Olanda, Serbia și România. Gala are loc sâmbătă și duminică, 23 respectiv 24 septembrie 2023, la Sala Capitol, cu începere de la ora 18:00.

Programul zilei de sâmbătă, 23 septembrie este RC Melody Makers, Bega Blues Band, Vali Fărcas Solo (Germania) și Trio Eugen Gondi (Olanda), iar duminică vor concerta Mike Krstic 4tet (Serbia), Vali Răcilă și Raul Kușak, The W with special guest James Kitchman (Anglia).

Highlight-ul primei zile este reprezentat de Trio Eugen Gondi (Olanda). Considerat cel mai bun baterist de jazz din România ani la rând, timișoreanul Eugen Gondi se poate mândri cu o bogată activitate artistică desfășurată atât în România, cât și în Olanda, unde a emigrat în 1990. În țară, Gondi a avut colaborări cu Phoenix, Mircea Florian, Marius Popp, Johnny Răducanu, Johnny Bota, Toni Kühn, Cvintetul de jazz București (alături de care a ținut concerte cu Art Farmer, Slide Hampton, Aura Urziceanu) etc. De asemenea, a participat la festivalurile de jazz de la Ploiești, Sibiu, San Sebastian, Přerov, Ljubliana, Varșovia. Cu numeroase înregistrări de discuri și apariții în emisiuni de radio și televiziune, Eugen Gondi va cânta sâmtătă seara alături de basistul Lucas Suringar și chitaristul Hilmar Backer, cei împreună cu care performează în Olanda.

A doua seară a Galei aduce în prim-plan formația The W with special guest James Kitchman. După ce, cu doi ani în urmă, la Gala „Kamo” a fost prezent un grup condus de chitaristul James Kitchman, acesta apare acum ca invitat special al formației  prientenului său Bruno Heinen.


Formația britanică The W este un cvartet de jazz contemporan recent înființat la Londra, care cuprinde patru dintre cei mai populari muzicieni ai genului din Marea Britanie: Gene Calderazzo – baterie, Bruno Heinen – pian, Heidi Vogel – voce și Andrea Di Biase – contrabas. Împreună, ei au creat un gen de muzică pe cât de incitant și inventiv, pe atât de elegant și sofisticat. În calitate de vocalistă a unor trupe precum Cinematic Orchestra, Soweto Kinch și Chick Corea, Heidi Vogel a fost mult timp preferata criticilor pentru vocea ei extraordinară și tonul catifelat. La tobe este newyorkezul stabilit în Londra Gene Calderazzo, o figură de top pe scena internațională de jazz, al cărui portofoliu vast include, printre multe altele, spectacole cu Pharoah Sanders și Wayne Krantz. La contrabas este italianul Andrea Di Biase, care a cântat alături de nume mari precum Stan Sultzman, Norma Winstone și Kenny Wheeler. Formația mai are un invitat special, pe violistul Sașa Bota, colaborator al acestor muzicieni la mai multe concerte susținute în diferite țări.

Realizator al Galei de Blues/Jazz „Kamo” este Johnny Bota, iar prezentator, este  Florian Lungu, alături de care va apărea mult apreciatul critic de jazz Virgil Mihaiu.

Timp de nouăsprezece ediţii, Gala de Blues Jazz a fost condusă de Béla Kamocsa „Kamo”. După dispariţia marelui artist, sarcina de director artistic al Galei i-a revenit lui Johnny Bota, partener, timp de 30 de ani, a lui Béla Kamocsa, în formaţia Bega Blues Band. În semn de preţuire a lui Kamo, forurile judeţului şi municipiului au hotărât să denumească evenimentul, începând cu ediţia a XX-a, Gala de Blues/Jazz KAMO.

Membru fondator al legendarei trupe Phoenix, care a lansat fenomenul beat în România, Bela Kamocsa a crescut în orașul nostru pe strada Vadu Călugăreni (în fostul Lahovari, actuala Piața Bălcescu). Fondatorul trupei care avea să devină mai târziu un fanion al rock-ului românesc – Phoenix – a lăsat în urmă apariții pe albumele „Vremuri”, „Nebunul cu ochii închiși” și muzica filmului „Canarul și viscolul”, toate din perioada Phoenix, LP-ul „Spirale” înregistrat cu formația Gramofon, CD-urile „Blues de Timișoara”, „Te sponsorizez” și „Vechituri Noi” și concertele extraordinare „De la Gershwin la Sting” și „Jimi Hendrix simfonic” susținute cu Bega Blues Band. În 1983, Bela, alături de Johnny Bota a pus bazele grupului Bega Blues Band. Bela Kamocsa și-a pus amprenta pe o serie de evenimente care au reușit să rămână până-n zilele noastre în atenția melomanilor, fiind fondator al unor festivaluri din Jimbolia sau Lugoj, precum și fondatorul Galei Blues Jazz din Timișoara sau al Festivalului de Jazz de la Gărâna. Chitaristul s-a stins din viaţă în data de 14 ianuarie 2010, la vârsta de 66 de ani, după o lungă luptă cu cancerul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.