Incursiuni în minunata lume a muzicii: cea de-a treia ediție a festivalului...

Incursiuni în minunata lume a muzicii: cea de-a treia ediție a festivalului Orașul Jazz (foto și video)

0
DISTRIBUIȚI

Cea de-a treia ediție a festivalului Orașul Jazz a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute în Piața Iosif Constantin Drăgan din Lugoj și a inclus o serie de concerte cu artiști din mai multe țări, workshop-uri care au abordat istoria diferitelor instrumente muzicale, acyivități captivante pentru cei mici, DJ seturi, picturi pe față, un atelier de ceramică susținut de Ana-Maria Stroie și un târg de produse artizanale.

Prima seară a fost deschisă de recitalul Espresso Martini, un duo clujean, format din Maria Suciu (voce) și Andrei Mânzat (pian), care au reușit să-i captiveze pe spectatori cu un amalgam de sound-uri vechi și noi, realizat alături de „prietenii de scenă“  Marc Pocola (tobe) și Alexandru Țârc (bas). Recitalul celor de la JazzyBIT, a învăluit împrejurimile cu un amestec de jazz și rock, presărat pe ici pe colo cu blues, latin și funk, iar aplauzele cu care au fost răsplătiți la final au demonstrat încă o dată – dacă mai era cazul – că timișorenii care în ultimii zece ani au cântat la cele mai mari festivaluri de profil din lume au parte de succes. Bulgarul Vasko The Patch, și colegii săi de trupă au încheiat prima seară cu un spectacol de nota zece în care amatorii de blues au avut parte de adevărate perle muzicale interpretate într-o manieră cât se poate de convingătoare.

David Luca Trio a deschis cea de-a doua seară cu un moment cât se poate de reușit, iar sound-urile s-au modificat odată cu Manuel Rocheman Quartet feat. Rick Margitza. Excelent saxofonist tenor și sopran, inspirat în mare parte de John Coltrane, Michael Brecker și Wayne Shorter, Manuel Rochman a demonstrat că numeroasele premii câștigate la competiții importante sunt cât se poate de justificate, iar cireașa de pe tort a celei de-a doua seri a fost Sanat Deliorman and Her Vienna Band (Turcia). Sanat Deliorman a mai cântat la Ziua Timișoarei în 2018 alături de Bega Blues Band și a reușit și de această dată să-și vrăjească publicul cu un concert care a fost savurat de adevărații melomani la adevărata sa valoare.

Ultima zi a festivalului a debutat cu Jazz Tribe Quartet, trupa formată în jurul lui Vadim Crușcov, iar muzicienii de la Bega Blues Band au cântat de această dată alături de și Matt Pribojszki, muzicianul maghiar denumit și Jumping Matt, care este unul dintre cei mai buni și cei mai lăudați cântăreți la muzicuță din zona noastră. Ca de obicei, echipajul Bega Blues Band a repurtat succes în rândul melomanilor, iar finalul ediției din acest an a aparținut celor de la Jan Jankeje Gypsy Projekt, care cu sound-urile lor din categoria „world music“ au avut o „priză“ deosebită în rândul publicului.

Workshopurile susținute de Szabó Csongor – Zsolt (vineri), Johnny Bota (sâmbătă) și Lucian Nagy & Florian Nagy (duminică) le-au adus celor prezenți incursiuni magice în minunata lume a muzicii, iar prezentatorul festivalului Mimo Obradov a subliniat în mai multe rânduri faptul că festivalul lugojean ajuns la ediția a treia este cât se poate de binevenit în peisajul concertistic din zona noastră.

„Orașul Jazz a început la inițiativa celor de la Trib Art . În pandemie am realizat câteva evenimente de succes emisiuni în cartiere pe blocuri în spații neconvenționale. Lugojul a fost un oraș cultural faimos. În acest an i-am dedicat festivalul Orașul Jazz lui Dan Haica, cel care ne-a părăsit în acest an, și care a pus Lugojul pe harta culturală prin acțiunile sale  și prin binecunoscutul English Pub. Există mulți amatori de jazz în Lugoj și chiar dacă primele două ediții ale acestui festival au avut loc în altă locație, aici în Piața Iosif Constantin Drăgan locul e mai fain și mai intim, mai modern și sper să putem face și pe viitor festivaluri aici“, ne-a declarat Johnny Bota, directorul artistic al festivalului.

„Festivalul Orașul Jazz a pornit cu ideea de a anima puțin cultural acest frumos burg pe malul Timișului, care în ultimii ani a fost cam neglijat din acest punct de vedere. Acest festival la care am prezentat toate edițiile este un bun prilej ca Lugojul să apară pe harta culturală a țării cu un eveniment la nivel ridicat. E bine gândit cu trei concerte în fiecare seară, cu multe activități adiacente festivalului și mă gândesc că e benefic pentru un oraș cum e Lugojul. Anul acesta este un festival în inima orașului în zona centrală.


 Reacția publicului este tot mai vie, oamenii încep să înțeleagă jazz-ul. Nu numai veteranii, căci orașul are o tradiție veche pe acest tărâm și….pe unii i-am văzut și la concerte. E îmbucurător că avem și un public mai tânăr. Chiar dacă se numește Orașul Jazz nu e vorba numai de jazz. Este ceva specific pentru toate festivalurile din Europa. Care au în denumire jazz nu sunt dedicate strict jazz-ului…au și alte conținuturi muzicale care să atragă un public mai larg“, ne-a declarat Mimo Obradov, prezentatorul festivalului Orașul Jazz.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.