Nașterea Maicii Domnului, sărbătoare importantă entru creștinii ortodocși. Povestea nașterii Sfintei Fecioare

Nașterea Maicii Domnului, sărbătoare importantă entru creștinii ortodocși. Povestea nașterii Sfintei Fecioare

0
DISTRIBUIȚI
<


p>

Ziua de 8 septembrie este sărbătoarea creștină a Nașterii Maicii Domnului, cunoscută în popor ca Sfânta Maria Mică și prăznuită deopotrivă de ortodocși și catolici.

Povestea nașterii Sfintei Fecioare este cunoscută doar din scrieri apocrife.  Ioachim, un om înstărit, din seminția lui Iuda, și soția lui, Ana, ajunși deja la o vârstă înaintată, erau foarte mâhniți că nu puteau avea copii. După multe zile de post și rugăciune, Dumnezeu și-a pogorât harul asupra lor și Arhanghelul Gavriil  le-a vestit zămislirea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, zicând către maica cea neroditoare: „Ano, Ano, vei naște pe fiica cea prea binecuvântată și se va chema numele ei Maria”. Maria avea să fie cea care a dat trup de om lui Dumnezeu-Fiul, mântuitorul Iisus Christos, copilul dobândit în urma rugăciunilor. Spre deosebire de celelalte praznice ale sfinților, care au loc în ziua săvârșirii lor din viață, Fecioara Maria și Ioan Botezătorul sunt prăznuiți și de ziua nașterii lor, în semn de cinstire a misiunii lor pentru mântuirea credincioșilor. Nașterea Maicii Domnului, Mama Fiului și mireasa Duhului Sfânt, Maica mântuirii credincioșilor, este prima mare sărbătoare liturgică din noul an bisericesc, care a început  în 1 septembrie și una din cele opt ale calendarului ortodox în care este pomenită Maica Domnului. Sfinții și Drepții Dumnezeiești Părinți Ioachim și Ana, cu viața plăcută de Dumnezeu și cărora le-a dat fiică mai sfântă decât toți sfinții și decât heruvimii mai cinstită, sunt prăznuiți de biserica ortodoxă în 9 septembrie și de cea catolică în 26 iulie.

Peste 40 de biserici ortodoxe din județul Timiș, printre care biserica din Piața Badea Cârțan din Timișoara, cele din Buziaș, Sânnicolau Mare, Giarmata, Giarmata-Vii, Mașloc, Remetea Mică, Parța, sau din sate și comune mai îndepărtate de Timișoara, sărbătoresc hramul bisericii de sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului. În această zi de sărbătoare, la bazilica „Maica Harurilor” din Maria Radna este loc de pelerinaj, la fel ca biserica din Ciclova Montană, biserica romano-catolică din Dognecea sărbătorește 282 de ani de la sfințirea lăcașului de cult, în 1741, iar Sfânta Liturghie va fi urmată de petrecerea de Kirhweih, cu tradiționalul gulaș. În Timiș, comunitatea romano-catolică din Iosefin sărbătoreşte hramul bisericii parohiale, hramul bisericilor sfințite în cinstea „Sf. Nume al Mariei” din Mehala, Beba Veche, Breștea și Răuți și hramul bisericii „Naşterea Sfintei Fecioare Maria” din Ghiroda.

Surse foto: wikipedia.org, crestinortodox.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.