„Partizani în spațiu”, eveniment de neratat pentru amatorii de science fiction, la...

„Partizani în spațiu”, eveniment de neratat pentru amatorii de science fiction, la Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

Palatul Ștefania din Timișoara, Piața Romanilor nr. 1, va găzdui în 15 și 16 septembrie o ediție tranSFrontalieră „Cozzzmonautica”, un program dedicat iubitorilor spațiului cosmic, explorării universului și SF-ului, tema din acest an fiind intitulată „Partizani în spațiu”. În cele două zile, vor avea loc prezentări teoretice și practice, ateliere, proiecții video și un performance sonor, iar intrarea este liberă.

„Anul acesta, Cozzzmonautica caută să vă aducă mai aproape nu numai de malurile galaxiilor celor mai îndepărtate, ci și mai aproape de Balcani, mai aproape de celălalt mal al Dunării. (…) La bordul navetei Cozzzmonautice, toate greutățile, străduințele și năzuințele planetare sunt îngemănate. În locul evacuării rapide și al izolării în condiții de lux, ne aflăm în fața acelorași amenințări și lipsuri mult timp neglijate. Suntem parte din și participanți într-o gândire planetară. Dacă hrănim legături inter-regionale neoficiale, vom deveni conștienți de ceea ce am putea schimba în prezent. Anul acesta ne vom confrunta cu înfundăturile Capitalocenice și cu scripturile lor bazate pe anti-utopie, și vom testa moduri vechi și noi de a imagina împreună. Ne vom inspira din istoria SF-ului și vom explora lumea jocurilor pe calculator uitate. Nu avem nevoie de miliardari în spațiu și de industrii extractive pe centura de asteroizi. Cozzzmonautica necesită o altfel de rezistență partizană și invocă Mișcarea de Nealinere (MNA) fondată la Belgrad acum că se vorbește despre un așa-zis nou Război Rece.


Haideți să ascultăm ce are de zis SF-ul despre lumea în care trăim, în timp ce ascultăm ecourile muzicii venite de peste Dunăre” este invitația lansată de Ștefan Tiron, organizator al Cozzzmonautica 2023, care va avea deschiderea oficială în 15 septembrie, ora 17:00.

Programul prezentărilor va începe la ora 18:00 cu evenimentul online intitulat „Despre Antiutopie în Narațiune și Pragmatică”, susținut de Darko R. Suvin, cercetător, critic și poet, născut în 1930 la Zagreb și cunoscut ca unul dintre cei mai importanți critici ai literaturii science-fiction. De la ora 19:30, programul va continua cu prezentarea intitulată „Frontul Sârbesc: de la Periferie la Mainstream”, alături de Miloš Petrik, care va examina succint istoria filmului de gen sârb, benzile desenate, literatura și alte medii artistice, punând accent pe genul science fiction, iar la ora 21:00, Miloš Jovanović va prezenta „Napred U Prošlost*/Înainte Spre Trecut/Ahead To The Past”, cea mai recentă explorare a sa, prin care deschide un portal temporal către istoria lumii jocurilor din România și din alte locuri. La ora 22:30, va avea loc un performance sonor cu Jelena Dunić și Marko Milićević, „New Weird Balkan”, o explorare a tradiției folclorice balcanice, în exprimări contemporane iar la ora 23:30 este programată proiecția unui film documentar despre programul spațial iugoslav.

În cea de-a doua zi vor avea loc două ateliere pentru copii și adulți, „Nave Interdimensionale”, de la ora 11,00, destinat copiilor cu vârste cuprinse între 8 și 14 ani, la care se poate participa prin completarea formularului de înregistrare de AICI, iar de la ora 15,00, atelierul de benzi desenate „Partisans in Space”, pentru participanți de toate vârstele, cu participare prin completarea formularului de AICI.

Programul complet al evenimentelor poate fi accesat pe CozZzmonautica 2023 – Partisans in Space – Indecis Artist Run Space, pe Facebook și pe Instagram.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.