„Performing 89. Stări de deziluzie”, o expoziție mai puțin obișnuită, la Timișoara,...

„Performing 89. Stări de deziluzie”, o expoziție mai puțin obișnuită, la Timișoara, cu ateliere de detectivi urbani pentru elevi (foto)

0
DISTRIBUIȚI

Expoziția „Performing 89. Stări de deziluzie”, organizată de Institutul Prezentului la centrul cultural Faber, include, începând de mâine, 20 septembrie, ateliere de detectivi urbani pentru elevi și vizite ghidate, cu ajutorul cărora publicul de toate vârstele poate să descopere în expoziție atmosfera anilor postdecembriești și să înțeleagă legăturile dintre evenimentele de atunci și lumea de azi.

În fiecare zi, între 20 și 22 septembrie, va fi organizat atelierul De-a Arhitectura – „Locuri și fapte | Detectivi urbani la FABER”, condus de Maria Sgîrcea, care combină lucrări din expoziția ce reflectă transformările spațiului public în anii ʹ90 cu istoria fabricii Azur, în care este amplasat FABER, pe malul canalului Bega. În zilele de 4 și 6 octombrie va avea loc atelierul condus de artistul Mihai Toth, „Reconstruim idei”, inspirat de lucrări din perioada anilor ʹ90 care nu mai pot fi văzute, dar care au fost special reconstruite pentru expoziție, iar în fiecare zi în intervalul 11-13 octombrie, atelierul susținut de artistul Gavril Pop, „Acțiuni și stări de spirit”, va fi dedicat lucrărilor din expoziție care reflectă implicarea artiștilor în societate în anii ʹ90.

Potrivit Ștefaniei Ferchedău, director artistic al Institutului Prezentului, „programul educațional își propune să le ofere elevilor participanți trei experiențe diferite pornind de la lucrări, locuri și idei din expoziția PERFORMING 89, pentru a genera un context și o înțelegere din diverse perspective asupra perioadei la care face referire expoziția și la viața și acțiunile artiștilor din acel moment. Le-am propus artiștilor invitați să dezvolte un conținut inspirat de lucrări din expoziție, dar care să poată funcționa și independent în cadrul unor ateliere viitoare, după ce expoziția se va închide”.

Tot în cadrul evenimentelor asociate expoziției se înscriu și tururile ghidate, care sunt deschise publicului în fiecare sâmbătă de la ora 17:00 și sunt susținute de artistul Gavril Pop și echipa Institutul Prezentului.


Pentru cei interesați de ce se citea în acei ani, există un raft al artiștilor PERFORMING 89, cu o selecție de titluri care făceau parte din lecturile lor în anii ʹ90, dar și în prezent, propus de librăria La Două Bufnițe din Timișoara pe toată durata expoziției.

Expoziția, care include o selecţie de lucrări realizate în diverse medii prin care artiștii vorbesc despre istoriile complicate trăite în urma schimbărilor survenite după 1989, este deschisă publicului până în 22 octombrie 2023 și poate fi vizitată de miercuri până duminică, în intervalul orar 12,00–20,00, accesul publicului fiind gratuit. Sunt expuse lucrări semnate de artiști din România, Serbia și Ungaria: APSOLUTNO, Balázs Beöthy, Nikola Džafo, Miomir Grujić Fleka, FIA Art Group, Teodor Graur, Róza El-Hassan, Big Hope, Iosif Király, LED ART, LITTLE WARSAW, Dan Mihălţianu, Saša Marković Mikrob, Csaba Nemes, Vesna Pavlović, Lia Perjovschi, Dan Perjovschi, Škart, subREAL, Újlak și Sorin Vreme, expoziția fiind parte a programului „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.