Premii importante pentru o carte despre cercetările arheologice de la Uivar

Premii importante pentru o carte despre cercetările arheologice de la Uivar

0
DISTRIBUIȚI

În cursul acestei săptămâni s-a desfășurat la Timișoara cel de-al XX-lea congres al Union Internationale des Sciences Pré-et Protohistorique (UISPP), organizat o dată la patru ani, a cărui temă a fost interdisciplinaritatea în arheologie. Comitetul onorific al congresului a fost prezidat de rectorul UVT, Marilen Pirtea și a fost alcătuit din 23 de membri de la universități ți institute de cercetare din întreaga lume, printre care și dr. Florin Drașovean, cercetător la Institutul de Studii ale Banatului din cadrul filialei timișorene a Academiei Române. În cadrul congresului au fost prezentate mai multe lucrări științifice cu subiecte referitoare la culturile preistorice.

La festivitatea de încheiere a congresului care a avut loc ieri, 8 septembrie, s-au acordat premii pentru cel mai bun proiect de cercetare, cea mai bună monografie și pentru întreaga activitate. Unul din premile pentru cel mai bun proiect de cercetare al unei monografii de sit a revenit arheologilor Florin Drașovean și Wolfram Schier, autorii monografiei sitului arheologic de la Uivar, intitulată „Uivar-Gomila, a Neolithic tell settlement in tha Romanian Banat”.


În toamna anului trecut, lucrarea a primit Premiul Academiei Române „George Barițiu” pentru cercetări arheologice, pentru contribuția importantă adusă de cercetările și descoperirile din așezarea neolitică de la Uivar la cunoașterea trecutului îndepărtat al Banatului și a zonelor vecine.

Monografia este încnunarea proiectului ce cercetare româno-german, care a fost derulat timp de peste un deceniu, în cadrul acestuia fiind cercetată interdisciplinar una din cele mai importante așezări multistratificate din sud-estul Europei, cu rezultate excepționale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.