Prima ediție a Nopții Muzeelor la Sate, în acest weekend. Vezi programul...

Prima ediție a Nopții Muzeelor la Sate, în acest weekend. Vezi programul evenimentelor pentru vestul țării (foto)

0
DISTRIBUIȚI
Muzeu Dognecea

În această sâmbătă are loc prima ediție a Nopții Muzeelor la Sate, un eveniment unic la nivel european, care permite publicului larg și deopotrivă turiștilor, să viziteze muzeele și diverse colecții din mediul rural, multe de o frumusețe și valoare remarcabilă dar prea puțin cunoscute.

Intrarea este gratuită în toate punctele muzeale deschise pentru public cu acest prilej.

Muzee în podgoria Aradului și pe Valea Mureșului

În județul Arad, patru muzee care au pregătit un program special de tururi ghidate, ateliere și spectacole s-au arătat dornice să participe la acest eveniment, sub genericul „Nocturna Muzeală Rurală”. Casa Memorială și colecția de artă „Eugen Popa și Eugenia Hagiu” din Săvârșin, unde se află o remarcabilă colecție de tablouri semnate de cunoscuți pictori dar și o colecție de obiecte de artă decorativă din Extremul Orient și numeroase piese etnografice, salonul florentin și atelierul pictorului Eugen Popa, vor putea fi vizitate între orele 17:00 și 22:00. În deschidere va avea loc un spectacol de muzică și dansuri tradiționale de pe Valea Mureșului, urmată de lansarea cărții „Gânduri târzii” a lui Nicolae Cristea din Roșia Nouă, vernisajul expoziției de desene și pictură ale copiilor din Săvârșin realizate în atelierele de creație artistică, ateliere de pictură și tradiționale, un tur ghidat la ora 18:30 și un film documentar despre casa devenită muzeu.

Muzeul Memorial „Ioan Slavici și Emil Monția” din Șiria, aflat în fostul conac nobiliar al cunoscutei familii Bohus, unde se află piese care evocă personalitatea scriitorului arădean și pe cea a compozitorului Emil Monția, va avea același program de vizitare. Și aici va avea loc un spectacol de muzică și dansuri tradiționale din podgoria Aradului, cu ansamblul folcloric „Șiriana” și artistul Alin Neag, vor fi organizate ateliere de pictură și ceramică și un tur ghidat și vor fi prezentate filme etnografice din colecția muzeului. Tot în podgorie va fi deschis între orele 17:00 și 22:00 Muzeul Viei și Vinului din Ghioroc, cu vechi obiecte folosite în viticultură și vinificație și o istorie a acestora, iar muzeul „Zestrea Satului” din Covăsânț își așteaptă oaspeții „pă goșcie”, între orele 16:00 și 23:00 – ora de intrare a ultimului vizitator, cu muzică populară cu „Feciorii Zărandului” și „Sânzienele”, filmul „Maria, Regina României” și un atelier de țesut, pentru a cunoaște tradițiile și obiceiurile locului prin costumele populare caracteristice zonei, obiectele casnice și fotografiile de epocă adunate aici, care reconstituie atmosfera de altădată a localității.

Viața așezărilor cărășene de-a lungul veacurilor

În județul Caraș-Severin, s-au înscris mai multe muzee rurale la această primă ediție a Nopții Muzeelor la Sate. Casa memorială-muzeu Novacovici din satul Gârbovăț, comuna Bănia – o casă ridicată în prima jumătate a secolului al XIX-lea, care a aparținut unei vechi familii de vază, va fi deschisă între orele 17:00 și 21:00 iar Colecția Muzeală a Mineritului din Dognecea, care ilustrează viața minerilor din 1722 până în anii ʹ90, când a fost închisă ultima mină, precum și activitatea formației pompierilor voluntari, înființată în 1891, va putea fi vizitată între orele 18:00 și 00:30.

Muzeul Satului Gherteniș, cu peste 400 de piese printre care pietre de construcție de la castrul roman Berzovia, o hartă a Banatului Timișan din 1788 sau un tron arhieresc de la 1900 va fi deschis între orele 17:00 și 21:00 iar muzeul Vatra Strămoșească Bozovici, cu o importantă colecție de costume populare autentice de pe Valea Almăjului, alta de monede și bancnote și numeroase documente agrare dintre anii 1880 – 1945 își așteaptă vizitatorii între orele 17:00 și 20:00. Cetatea medievală de la Coronini, un valoros monument istoric recent restaurat, poate fi vizitată între orele 16:00 și 21:00.

Casa memorială Aurel Vlaicu

În județul Hunedoara, Complexul Memorial „Aurel Vlaicu” din satul care poartă numele celebrului inginer și aviator și care aparține astăzi de orașul Geoagiu, păstrează mai multe piese de mobilier ale familiei, unelte, schiţe de proiect ale invenţiilor lui Vlaicu, obiecte legate de preocupările sale de aviator şi inventator precum casca şi pelerina purtate la concursul de la Aspern dar și la ultimul zbor în care și-a pierdut viața, alte obiecte personale sau cazanul cu aburi pe care l-a construit, reprezentativ pentru istoria ştiinţei româneşti. Complexul muzeal va putea fi vizitat începând cu ora 18:00.

Până la miezul nopții, vizitatorii vor putea vedea expoziția permanentă a muzeului, o expoziție intitulată „Doar astăzi mă poți admira” și expoziția temporară „De la moși păstrate”. Va fi organizat un program artistic, un atelie de pictură pentru copii, altul de confecționat aparate de zbor și unul de lectură al basmului „Făt Frumos din aer”, și va fi proiectat filmul „Aurel Vlaicu”, realizat în 1977 de Mircea Drăgan – ultimele trei evenimente urmând să aibă loc la muzeul din Deva.

Muzeul șvăbesc din Lenauheim

În județul Timiș va fi deschisă spre vizitare, între orele 18:00 și 00:00, Casa Memorială „Nikolaus Lenau” din comuna care poartă acum numele poetului austriac născut în Csatád, fosta denumire a așezării. Muzeul se află într-o veche casă a administrației austriece din a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, chiar cea în care s-a născut poetul, tatăl său fiind consilier aulic al administrației financiare. Familia sa a plecat în Austria când micuțul Nikolas avea doar cinci luni și nu a mai revenit niciodată în locul în care s-a născut.

Pentru localnici nașterea sa într-o localitate timișeană este însă un motiv de mândrie și în incinta casei în care a locuit familia sa a fost amenajat un muzeu etnografic cu interioare șvăbești, obiecte de epocă, manuscrise, cărți, decupaje din presa vremii, fotografii și tablouri legate de viața poetului. Tot aici se află și singura colecție de păpuși care prezintă portul popular șvăbesc din așezările bănățene.

Surse foto: expressdebanat.ro, turistintaramea.blogspot.com, caon.ro.


lumeasatului.ro, turismtimis.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.