Război în Ucraina, ziua 571. Confruntare cu Rusia la Curtea Internaţională de...

Război în Ucraina, ziua 571. Confruntare cu Rusia la Curtea Internaţională de Justiţie

1
DISTRIBUIȚI

Rusia și Ucraina se vor confrunta luni în fața Curții Internaționale de Justiție într-un caz care se concentrează în jurul afirmațiilor Moscovei că invazia sa în Ucraina a fost făcută pentru a preveni genocidul, scrie Reuters.

Ucraina a adus cazul în fața celei mai înalte instanțe a Națiunilor Unite la doar câteva zile după invazia rusă din 24 februarie anul trecut. Kievul susține că Rusia abuzează de dreptul internațional, afirmând că invazia a fost justificată pentru a preveni un presupus genocid în estul Ucrainei.

Oficialii ruși continuă să acuze Ucraina de comiterea unui genocid.

Rusia dorește ca acest caz să fie respins și se opune jurisdicției Curții Internaționale de Justiție (CIJ).

Audierile, programate să se desfășoare până la 27 septembrie, nu vor aprofunda fondul cauzei, ci se vor concentra pe argumente juridice privind jurisdicția.

Moscova spune că Ucraina folosește cazul ca o modalitate ocolitoare de a obține o decizie privind legalitatea generală a acțiunii sale militare.

Ucraina a depășit deja un obstacol, deoarece instanța a decis în favoarea sa într-o hotărâre preliminară în acest caz, în luna martie a anului trecut.


Pe baza acesteia, instanța a dispus Rusiei să înceteze imediat acțiunile militare în Ucraina.

În cadrul audierilor, instanța va audia și alte 32 de state, toate susținând argumentul Ucrainei potrivit căruia instanța are competența de a avansa în acest caz.

1 COMENTARIU

  1. Daca s-ar proceda asa si in cazul SUA…. a stai, ei nu sunt membrii semnatari ai CIJ si chiar au amenintat cu invazia Olandei daca vreun american e arestat. „The Hague Invasion Act” pentru cine vrea sa caute

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.