Scriitorul francez Pascal Bruckner, Doctor Honoris Causa la Universitatea de Vest din...

Scriitorul francez Pascal Bruckner, Doctor Honoris Causa la Universitatea de Vest din Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

Deschiderea anului universitar la Universitatea de Vest, în 29 septembrie, va fi precedată, între orele 9:30 și 11:00, de decernarea a titlului de „Doctor Honoris Causa” cunoscutului romancier, eseist și filosof francez Pascal Bruckner, invitat al universității, care va avea loc în amfiteatrul A01. În cursul după-amiezii, de la ora 18:00, Pascal Bruckner, cunoscut pentru analizele sale politice, sociale și culturale, va susține în sala teatrului național prelegerea „Europa a iubit prea mult basmele”, întâlnirea scriitorului cu publicul universitar și nu numai fiind moderată de profesorul Vasile Popovici.

În urmă cu șapte ani, la naționalul timișorean a avut loc premiera spectacolului „Căpcăunii sacri”, după Pascal Bruckner, în regia artistică a lui Sabin Popescu, reluat și în stagiunile următoare, iar prima piesă de teatru scrisă de Bruckner, „Cu ce vă servesc?”, pusă în scenă la București, o comedie inspirată din dramaturgia lui Eugène Ionesco, în care e frizat absurdul, a fost jucată și la Timișoara în 2018 și 2020.


Mai multe romane semnate de Pascal Bruckner au fost traduse și publicate și în România, unde este unul din cei mai vânduți autori francezi, iar printre invitații festivalului de literatură de la Timișoara din 2020, care s-a desfășurat online, s-a numărat și Pascal Bruckner, care și-a prezentat ultimele cărți și temele abordate, precum granițele socio-politice și personale, conflictul dintre generații sau sentimentul de vinovăția al națiunilor.

Pentru participarea la cele două momente trebuie completat, până în 26 septembrie, ora 24:00, formularul de pe link-ul  https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfmm_hvE_iLZUo4L3mCqp94Z7d2z4pPLheDaUlSEjsLWKe4qA/viewform, organizatorii urmând să transmită pe e-mailul declarat în formular, invitații nominale pe baza cărora se va face accesul în sală. Ambele evenimente vor avea traducere simultană din limba franceză, care poate fi ascultată la căști, folosind aplicația „Interactio” de pe telefonul mobil. Ele fac parte din programul cultural „La UVT, Cultura este Capitală!”, inclus în Programul Cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.