Simona Halep, supendată patru ani din tenis UPDATE Reacția sportivei

Simona Halep, supendată patru ani din tenis UPDATE Reacția sportivei

0
DISTRIBUIȚI

Agenția Internațională de Integritate a Tenisului (ITIA) a anunțat marți că poate confirma că un tribunal independent a suspendat-o pe jucătoarea română de tenis Simona Halep pentru o perioadă de patru ani, ca urmare a unor încălcări ale Programului antidoping în tenis (TADP).

Halep, 31 de ani, dublă campioană de Grand Slam, a fost acuzată de două încălcări separate ale TADP. Prima se referea la un rezultat analitic negativ (AAF) pentru substanța interzisă roxadustat la US Open în 2022, efectuat prin teste regulate de urină în timpul competiției. Cea de-a doua acuzație se referea la nereguli în pașaportul biologic al sportivului (ABP) aparținând lui Halep.

Tribunalul independent, înființat de Sport Resolutions, s-a reunit la 28 și 29 iunie 2023 la Londra și a audiat martori experți științifici în numele lui Halep și al ITIA, jucătoarea depunând, de asemenea, mărturii direct în fața comisiei în cadrul procedurilor.

La 11 septembrie 2023, tribunalul a confirmat că a constatat că jucătoarea a comis încălcări intenționate ale regulilor antidoping în temeiul articolului 2 din TADP:

Prezența și utilizarea roxadustatului, așa cum s-a evidențiat în proba de urină a lui Halep recoltată la 29 august 2022 la US Open

Utilizarea unei substanțe sau a unei metode interzise în cursul anului 2022, pe baza recoltării și analizei a 51 de probe de sânge furnizate de jucătoare în cadrul programului ABP

Tribunalul a acceptat argumentul lui Halep potrivit căruia ar fi luat un supliment contaminat, dar a stabilit că volumul ingerat de jucătoare nu ar fi putut duce la concentrația de roxadustat găsită în proba pozitivă.

Acuzația ABP a fost, de asemenea, menținută, tribunalul declarând că nu are niciun motiv să se îndoiască de „opinia puternică” unanimă la care a ajuns fiecare dintre cei trei experți independenți ai Unității de gestionare a pașapoartelor sportivilor (APMU), potrivit căreia „dopajul probabil” a fost explicația pentru neregulile din profilul lui Halep.

Halep a fost suspendată provizoriu din octombrie 2022, suspendare pe care tribunalul a decontat-o din perioada de ineligibilitate. Ca atare, suspendarea fostului număr unu mondial va dura de la 7 octombrie 2022 până la 6 octombrie 2026. Cazul rămâne subiectul unui apel.

Karen Moorhouse, director executiv al ITIA, a declarat, citată de site-ul oficial al ITIA: „După un proces de audiere complex și riguros, salutăm decizia tribunalului independent. Volumul probelor pe care tribunalul a trebuit să le ia în considerare atât în procedura roxadustatului, cât și în procedura ABP a fost substanțial. ITIA a urmat procesele corespunzătoare, așa cum am face-o cu orice altă persoană – în conformitate cu Codul Mondial Antidoping – îndeplinindu-ne scopul și responsabilitatea de a susține principiul concurenței loiale, în numele sportului. Juriul a recunoscut că procedura adecvată a fost urmată în cadrul deciziei scrise. Înțelegem interesul public semnificativ în aceste cazuri și ne menținem angajamentul de a fi cât mai transparenți posibil, iar decizia completă va fi publicată în timp util”.

UPDATE Simona Halep, fost număr unu mondial, a declarat că va face apel la cea mai înaltă instanță sportivă împotriva deciziei Agenției Internaționale de Integritate în Tenis (ITIA) de a o suspenda până în octombrie 2026 pentru două încălcări separate ale regulilor antidoping.

Halep a spus că „refuz să accept decizia lor (a ITIA) de suspendare de patru ani”.

„Continui să mă antrenez și să fac tot ce-mi stă în putință pentru a-mi curăța numele de aceste acuzații false și a mă întoarce pe teren”, a spus Halep într-o declarație pentru Reuters.

„Intenționez să fac apel la această decizie la Tribunalul de Arbitraj Sportiv și să urmez toate căile de atac împotriva companiei de suplimente în cauză”, a mai transmis sportiva.

Ulterior, Simona Halep a dat publicității un comunicat în care își expune detaliat poziția și anunță că va continua lupta și va face tot posibilul pentru a-și reabilita numele de acuzațiile pe care le consideră false.

„Astăzi, un tribunal din cadrul Programului Antidoping pentru Tenis a anunţat o decizie provizorie în cazul meu.


Ultimul an a fost cel mai greu meci din viaţa mea şi, din păcate, lupta mea continuă. Mi-am dedicat viaţa frumosului joc de tenis. Iau foarte în serios regulile care guvernează sportul nostru şi mă mândresc cu faptul că nu am folosit niciodată, cu bună ştiinţă sau intenţionat, vreo substanţă interzisă. Am refuzat să accept decizia lor de suspendare pentru patru ani.” a scris Halep în comunicat.

„Într-un raport de 126 de pagini, tribunalul a constatat că am comis ambele acuzaţii aduse de Agenţia Internaţională pentru Integritate în Tenis (ITIA) – un test de urină pozitiv în timpul competiţiei pentru o substanţă interzisă şi o încălcare a programului de paşaport biologic al sportivilor.

Reprezentanţii mei şi cu mine am prezentat ITIA şi tribunalului dovezi convingătoare în sprijinul apărării mele, inclusiv multiple întrebări legitime cu privire la concluziile la care s-a ajuns în legătură cu testele efectuate în jurul paşaportului meu biologic (ABP). Deşi sunt recunoscătoare că am în sfârşit un rezultat după numeroase întârzieri nefondate şi sentimentul de a trăi în purgatoriu timp de peste un an, sunt atât şocată, cât şi dezamăgită de decizia lor.”, a mai scris românca.

„Cred într-un sport curat şi, în aproape două decenii ca jucătoare profesionistă de tenis, de-a lungul a sute de turnee şi două titluri de Grand Slam, am făcut 200 de teste de sânge şi urină pentru a verifica dacă nu există substanţe interzise – toate au fost curate, până la 29 august 2022. Înaintea sezonului pe hard din 2022, la recomandarea echipei mele de încredere şi a fizioterapeutului, mi-am ajustat suplimentele nutritive.

Niciunul dintre ingredientele enumerate nu includea substanţe interzise, însă acum ştim – şi tribunalul a fost de acord – că unul dintre ele a fost contaminat cu roxadustat. Am fost testată aproape săptămânal după testul meu iniţial pozitiv până la începutul anului 2023, toate rezultatele fiind negative. În ciuda acestor dovezi, ITIA a adus o acuzaţie de ABP doar după ce grupul său de experţi a aflat identitatea mea, ceea ce a făcut ca doi din trei să-şi schimbe brusc opinia în favoarea acuzaţiilor ITIA. ITIA s-a bazat exclusiv pe opiniile acestor experţi care s-au uitat doar la parametrii mei sanguini – pe care i-am menţinut mai bine de 10 ani în acelaşi interval.

Acest grup a ignorat faptul că nicio substanţă interzisă nu a fost găsită vreodată în probele mele de sânge sau de urină, cu singura excepţie a unui test pozitiv din 29 august pentru roxadustat, care era prezent la un nivel extrem de scăzut şi care, dacă luăm în considerare testul meu negativ cu trei zile înainte, ar fi putut fi cauzat doar de o expunere accidentală la roxadustat.

Sunt veşnic recunoscătoare pentru sprijinul pe care l-am primit din partea familiei mele, a prietenilor şi a fanilor tenisului din întreaga lume. Continui să mă antrenez şi să fac tot ce-mi stă în putinţă pentru a-mi reabilita numele de aceste acuzaţii false şi a mă întoarce pe teren. Intenţionez să fac apel la această decizie la Tribunalul de Arbitraj Sportiv şi să urmez toate căile de atac împotriva companiei de suplimente în cauză”, a mai scris Simona Halep în finalul comunicatului oficial.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.