O nouă stagiune începe la teatrul național timișorean în 3 septembrie, cu spectacolul „Exod”, care va avea loc în sala mare. În același loc sunt programate spectacolele „Proștii sub clar de lună”, „Zorba grecul”, „câine cu om. câine fără om”, un spectacol cu texte semnate de mai mulți autori și „O scrisoare pierdută”. Sala Studio „Uțu Strugari” va găzdui spectacolele „O noapte furtunoasă. Un exercițiu”, „Amintiri din epoca de școală”, „Aniversarea”, „Canicula” și „Breaking News”.
Teatrul maghiar invită publicul din 4 septembrie la „Orașul paralel: Iosefin – Jocul (ruta galbenă), jucat în limba română cu traducere în limba engleză, actorii vor călăuzi publicul prin „Orașul paralel: Iosefin-Viki (ruta roz), un al doilea traseu care dezvăluie povești surprinzătoare ale cartierului, spectacol în limba engleză cu traducere în limba română, și prin „Orașul paralel: Iosefin-Martin (ruta albastră), cu traducere în română – spectacolele fiind la orele 16:00 și 18:00, cu trasee la alegere. În ziua următoare, teatrul va găzdui premiera româno-norvegiană „Regulile jocului” iar în oraș, spectatorii vor putea călători în „Orașul paralel: Fabric”, cu traducere la cască în română, maghiară și germană. „Orașul paralel: Party în Elisabetin” cu variantele sale – în limbile maghiară, română și engleză, încheie această trilogie. În sala Studio vor avea loc două reprezentații cu spectacolul „Marea ceapă”, iar Casa Maghiară va găzdui în 15 septembrie „Seara în care se poate întâmpla orice” – un spectacol de improvizație.
Teatrul german deschide stagiunea cu premiera „Teatrul”, de Pascal Rambert, în regia autorului, o coproducție cu Structure Production și Institutul Francez din Timișoara, iar din 20 septembrie începe cea de-a IX-a ediție a festivalului Eurothalia, care reunește spectacole de teatru, dans, teatru-dans, teatru documentar și teatru de marionete, spectacole nonverbale și producții cu elemente multimedia și animatronice din 11 țări – Spania, Germania, Belgia, Austria, Franța, Letonia, România, Grecia, Danemarca, Bulgaria și Macedonia. „Muntele” de Agrupación Señor Serrano este spectacolul care deschide festivalul, la Centrul Regional de Afaceri, iar în cea de-a doua zi, în sala teatrului vor avea loc două reprezentații ale spectacolului „Valea nebănuită” de Rimini Protokoll (Stefan Kaegi) & Thomas Melle, despre o ciudată relație dintre om și copia sa electronică. Următoarele spectacole sunt „Urme” de Wim Vandekeybus, „Destinație” de Thomas Bernhard, „Ecvestru” de Paris Bénarès, cu două reprezentații, „Totul sub cer” de Margarita Zieda, „Teatrul” de Pascal Rambert, „Republica baclava” de Gerasimos Bekas, Michalis Pitidis și Anestis Azas, „Scânteia unui negru râu” de Ikarus Stage Arts, „37 de chibrituri sau viața furată” de Zdrava Kamenova și Gergana Dimitrova și „O elegie în cinci răsuflări” de Filip Petkovski.
Mai multe detalii despre spectacolele festivalului pot fi găsite pe https://www.eurothalia.ro/ro/eurothalia-program.
Opera timișoreană va fi prezentă în 8 septembrie la Belgrad, cu opera „Boema” de Giacomo Puccini, un spectacol care va fi susținut în aer liber, iar spectacolul de deschidere a stagiunii timișorene 2023/2024 va fi baletul „Giselle” de Adolphe Charles Adam, după un libret de Theophile Gautier și Jules Henri Saint-Georges, care va avea loc în 24 septembrie.