ADR Vest, bilanț al banilor europeni investiți în educație în Arad, Caraș-Severin,...

ADR Vest, bilanț al banilor europeni investiți în educație în Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș (foto)

0
DISTRIBUIȚI
Mănăștiur

Un bilanț  al investițiilor în educație cu finanțare europeană al ADR Vest arată că peste 870 de milioane de lei au fost sau urmează să fie investiți până la sfârșitul  acestui an în instituții de învățământ din Regiunea Vest, prin proiectele realizate  prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020. De aceste investiții, care constă în renovarea, modernizarea și dotarea instituțiilor de învățământ, dar și în construirea unor noi creșe, grădinițe, școli și licee sau extinderea celor existente, vor beneficia peste 30.000 de preșcolari, elevi și studenți care învață în cele 130 de universități, licee, școli, grădinițe și creșe care au fost finanțate prin fonduri europene prin programul respectiv.

În județul Hunedoara a fost construită o școală nouă la Hațeg, valoarea totală a proiectului fiind de peste 21,5 milioane de lei, iar Colegiul Naţional Pedagogic „Regina Maria” din  Deva a fost renovat, modernizat și a beneficiat de noi dotări, printr-un proiect de 10,6 milioane de lei. În Caraș-Severin, aproape 13 milioane de lei au fost investiți în renovarea Colegiului Tehnic Reșița, în timp ce Colegiul Național „Traian Lalescu” și Liceul Teoretic „Traian Vuia”, din același oraș au beneficiat de reabilitări energetice în valoare de peste 6 milioane de lei fiecare. În Arad au fost finalizate lucrările de reabilitare termică ale Școlii Gimnaziale „Avram Iancu”, ale grădinițelor Prieteniei, Curcubeul Copiilor și Palatul Fermecat, în valoare totală de peste 5 milioane de lei. Lucrări de renovare și extindere au loc și la școli, grădinițe și creșe din Lipova, Curtici, Vinga, Pecica și Ineu.

În Timișoara se derulează un proiect de peste 23 de milioane de lei, prin care Școala Generală nr. 30 va fi extinsă și modernizată. Tot în Timișoara, Grădinița PP33 a fost extinsă și recondiționată, iar în prezent sunt aproape de finalizare lucrările de la Liceului Teoretic Special “IRIS”, unde au loc lucrări de renovare, consolidare și modernizare, printr-un proiect de aproape 6 milioane de lei. O bună parte din investiții au vizat mediul rural din Timiș: Școala Generală „Iosif Ciorogariu”, din Chișoda, Liceul Teoretic „Sfinții Kiril și Metodiu” din Dudeștii Vechi, Școala Gimnazială „George Garda” din Mănăștiur, sau Moșnița Nouă, unde a fost construită o grădiniță nouă, cu program prelungit.

În învățământul superior au fost finalizate sau sunt în curs de execuție nouă proiecte la universitățile din Regiunea Vest, de care vor beneficia peste 8.000 de studenți. Valoarea totală a acestor proiecte este de aproximativ 100 de milioane de lei.

„Educația a fost dintotdeauna una dintre prioritățile noastre. Pentru ca o regiune să aibă viitor, e extrem de important ca generațiile de mâine să beneficieze de cele mai bune condiții de învățare. Acesta este motivul pentru care în fiecare program am căutat să sprijinim instituțiile de învățământ din regiune și ne bucură să vedem că astăzi, zeci de mii de elevi din vestul României învață în cele mai bune condiții, în școli moderne, ca în orice țară europeană”, subliniază Sorin Maxim, directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest.

Cei aproape 900 de milioane de lei investiți în ciclul financiar 2014-2020 se adaugă altor peste 210 milioane de lei de care au beneficiat 54 de unități de învățământ din regiune, prin Regio-POR 2007-2013, ceea ce face ca suma totală investită în educația din Regiunea Vest în cele două cicluri să fie de aproape 1,1 miliarde de lei, de care au beneficiat peste 180 de instituții de învățământ.


ADR Vest va continua să investească în educație și în ciclul financiar 2021- 2027. Prin Programul Regional Vest. Prioritatea 6 – „Regiune educată și atractivă” a rezervat peste 120 de milioane de euro pentru investițiile în grădinițe, școli, licee, universități și tabere școlare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.