Distincție specială pentru grupul timișorean Pro Musica, din partea președintelui României

Distincție specială pentru grupul timișorean Pro Musica, din partea președintelui României

0
DISTRIBUIȚI

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat o serie de decrete de decorare, cu prilejul Zilei Internaționale a Muzicii.

„Cu prilejul Zilei Internaționale a Muzicii și al împlinirii a 50 de ani de la debut, în semn de apreciere pentru contribuția, prin muzică, la dezvoltarea spiritului civic în societatea românească, Președintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul «Meritul Cultural» în grad de Cavaler, Categoria B – «Muzica», formației de rock și fusion Pro Musica din Timișoara“, se spune în comunicatul de presă oficial.

„O dovadă că tot ce am făcut în acești 50 de ani nu a fost degeaba… aceste înalte Ordine ale României dovedesc acest lucru și ne simțim onorați!“, spune Ilie Stepan despre această distincție.

Pe lângă această distincție Ilie Stepan, fondatorul trupei Pro Musica a fost recompensat și cu „Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria D – „Arta spectacolului”.

Fondatorul trupei Pro Musica, Ilie Stepan, s-a născut în 24 noiembrie 1953, la Caransebeș, și s-a apucat de muzică după ce a văzut filmul „Tinerii” la cinematograful Victoria din Piaţa Bălcescu, în Timișoara.


Primul concert al trupei Pro Musica a avut loc în data de 15 ianuarie 1973. În acelaşi an, Ilie Stepan a compus prima operă folk din Romania, „Creanga de cireş”, urmată în 1975 de o a doua operă: „Călătorie de nuntă”. A colaborat cu trupa rock „Progresiv TM” (1975 – 1977) fiind membru activ al acestui grup în acel interval, cântând la chitară bas şi acustică şi înregistrând pentru primul LP al grupului, „Dreptul de a visa”. În 1978 a reorganizat „Pro Musica”, orientând-o spre un rock progresiv cu influenţe de ethos naţional şi balcanic. Apare cu Pro Musica pe primul LP de concert din Romania, „Club A”, din 1981. Compune şi înregistrează cu Pro Musica materialul muzical pentru „Formaţii rock nr. 9” şi pentru LP-ul „Rockul baroc”, ambele apărute la Electrecord în 1985, respectiv 1988. În 1988, piesa „Şahul păcii” (înregistrată şi pe un dublu single la Electrecord) devine imnul oficial al Campionatelor Mondiale de Şah pentru Copii şi Tineret. În finalul lui decembrie 1989 compune piesa „Timişoara”, pe versurile lui Marian Odangiu, piesa care este Imnul Revoluţiei Române de la Timişoara.

La începutul lunii octombrie 2014, în Timişoara a avut loc concertul de comeback Pro Musica, după 21 de ani de pauză. Anul acesta Asociația Culturală Salvați Patrimoniul Timișoarei a anunțat proiectul realizării unui film „Pro Musica 5.0“, care este o docudramă dedicată legendarei trupe timișorene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.