Exponatele lunii octombrie în muzeele din Banat

Exponatele lunii octombrie în muzeele din Banat

0
DISTRIBUIȚI

Mai multe brățări din bronz descoperite la Pojejena au fost alese ca exponate ale luni octombrie la Muzeul Banatului Montan din Reșița. Ele denotă dorința de înfrumusețare a trupului cu diferite obiecte de podoabă încă din preistorie, dorință care s-a perpetuat și s-a diversificat de-a lungul veacurilor. Obiectele de podoabă erau realizate din diferite materiale de origine vegetală sau animală, roci, aliaje sau metale, semnificația acestora era diferită de la o cultură la alta, de la o civilizație la alta, dar scopul estetic era comun tuturor.

O pușcă de tir sportiv din prima jumătate a secolului al XIX-lea este exponatul lunii octombrie la Muzeul Național al Banatului, când vânătoarea nu mai reprezenta o ocupație necesară pentru procurarea hranei și trasul cu pușca s-a transformat într-o îndeletnicire sportivă, țintele vii fiind înlocuite cu figurine reprezentând animale sălbatice.


Pușca a fost confecționată în atelierul maestrului armurier vienez Johann Baptist Strixner și reflectă această transformare tehnică, dar este deopotrivă o operă de artă, fiind lucrată n esență de nuc, încrustată cu sidef și fildeș și detaliată cu gravuri metalice bogate. Piesa, considerată una dintre cele mai frumoase puști din colecția muzeului, a fost donată de profesorul Osztrovszky József în 1904. Menționată pe platină, semnătura armurierului „Strixner” atestă autenticitatea și originea sa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.