Expoziție cu artiști din România, Germania și SUA, la biserica fortificată din...

Expoziție cu artiști din România, Germania și SUA, la biserica fortificată din Cincșor

0
DISTRIBUIȚI

Biserica fortificată din Cincșor este, în această lună, gazda expoziţiei artiştilor care au participat la Reședința Internațională de Artă Vizuală, ajunsă la cea de-a V-a ediție. Acesta este cel mai important eveniment cultural din localitate, reunind, anual, artiști români și străini care locuiesc și creează împreună, timp de o săptămână, inspirați de oamenii, cultura și natura locului.

În ultimii trei ani, tema reședinței a fost „Față în față” și a pornit de la transformările profunde ale satului transilvănean care au dus la schimbări ale identităților individuale și ale comunităților, mai ales ca urmare a dispariței sașilor. Deloc întâmplător, expoziția organizată la finalul reședinței are loc în biserica fortificată din Cincșor, simbol al identității unei comunități astăzi aproape dispărute, care se află ea însăși într-o schimbare de paradigmă, în căutarea unui nou rost, în urma pierderii funcției cultice. În noul ei rol – acela de biserică culturală – biserica monument istoric își recapătă relevanța și însemnătatea în viața comunității.


Evenimentul este organizat de Asociația Contrafort Pro Kleinschenk din Cincșor, din dorința de a sprijini biserica-monument și comunitatea locală, și în urmă cu câțiva ani, a reușit să obțină fonduri europene pentru restaurarea parțială a bisericii și deschiderea unui centru turistic de importanță zonală în incinta fortificației.

Tema propusă la această ediție – Florilegium – i-a provocat pe cei zece artiști invitați să se lase inspirați de peisajul transilvănean, de flora și frumusețile naturale și inedite ale locului. Este primul an, dintr-un ciclu de trei, în care tema de inspirație este bogăția florei transilvănene. La evenimentul curatoriat de artista Elisabeth Ochsenfeld, fondatoare a Reședintei de artă Arthouse Wolfsberg (Gărâna) și Ochsenfeld Residency Award la Frankfurt (Heidelberg), au participat Georgiana Beloescu, artiștii Sorin Scurtulescu, Andrei Rosetti, Cosmin Frunteș, Dan Gherman, membri ai grupului NOIMA (fondat la Timișoara), Cristian Opriș, Elisabeth Ochsenfeld și Ann Christin Schuhmacher din Germania și Zoe Hawkins și Ema Harris Sintamarian din SUA. Expoziția marchează finalul reședinței şi va rămâne la Biserica Fortificată din Cincşor până pe data de 30 noiembrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.