Mafia gunoaielor din vestul României, vizată de o operațiune de proporții a...

Mafia gunoaielor din vestul României, vizată de o operațiune de proporții a DIICOT Timișoara UPDATE 2 Șapte persoane, reținute

3
DISTRIBUIȚI

DIICOT Timișoara a declanșat, în această dimineață, o operațiune de proporții care vizează mafia gunoaielor aduse din vestul Europei pentru a fi neutralizate în România. Polițiști de la  toate brigăzile de combatere a crimei organizate din vestul țării, împreună cu luptători din trupele speciale ale Jandarmeriei, angajați ai Gărzii de Mediu și ANAF au descins la 42 de locații din județele Arad, Bihor, Hunedoara și Sibiu. Anchetatorii au intrat, în paralel, în sediile mai multor firme care se ocupau cu reciclarea și procesarea deșeurilor, la mai multe companii de transport, dar și la domiciliile a 32 de suspecți.

Ancheta procurorilor anti-mafia a început anul trecut și a plecat de la o informație că o firmă din Arad aducea din vestul Europei, în special din Italia și din Germania, camioane întregi de deșeuri care în documente erau deșeuri care urmau să fie reciclate. În realitate, după ce se falsificau documentele cu care marfa intra în țară, camioanele plecau direct spre un procesator de deșeuri din județul Hunedoara. Aici marfa ajungea cu documente din care reieșea că deșeurile sunt, de fapt, din România. În 2022, o firmă din Oradea care a intrat în afacere a fost cea care a devenit cel mai mare jucător pe această piață din vestul țării. Firma din Oradea și-a creat un depozit special pentru aceste deșeuri pe un câmp din localitatea Lugașu de Jos.

În această combinație au fost atrase mai multe firme de transport, ale căror camioane nu se mai întorceau goale în țară, iar profiturile erau în creștere. Deșeurile reciclabile din documente era în foarte multe cazuri pur și simplu gunoi menajer. Anchetatorii au monitorizat și identificat în timpul anchetei nu mai puțin de 54 de transporturi ilegale cu deșeuri, însumând 1500 de tone. Altor zeci de transporturi li s-a interzis intrarea în țară, fiind întoarse din vamă.

Suspecții vor fi duși pentru audieri la sediul DIICOT Timișoara. Rămâi pe PRESSALERT.ro pentru a afla toate detaliile acestui caz exploziv.

UPDATE 1 Chiar astăzi în incinta unei societăți comerciale din județul Bihor au fost identificate două transporturi cu deșeuri aduse din Italia.

UPDATE 2  După audieri maraton la DIICOT Timișoara, au decis, azi noapte, reținerea a șapte persoane.


Reținuții sunt patronii firmelor care se ocupau de importul de deșeuri  – Daniel Nicolae de la Aktive Trade Plus SRL din Arad și Bogdan Macra, patronul Eco Energia Reciclaj SRL din Oradea, considerat liderul grupării. De asemenea, a fost reținut asociatul lui Macra de la firma de transport Autogrammar Proiect SRL- Guiaș Ionel și patronii firmei de transport Intertrans Grains SRL din Oradea – la sediul căreia au fost găsite, ieri, alte două camioane încărcate cu deșeuri în timpul perchezițiilor – Ioan Morar și soția sa Adriana Morar, cât și dispecerul de la aceiași firmă de transport. De asemenea , a mai fost reținut un bărbat – Moise George – broker de deșeuri. Astăzi, procurorii vor decide pentru cine vor cere mandate de arestare preventivă pe 30 de zile.

 

 

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.