O carte, un film și expoziții despre morile bănățene

O carte, un film și expoziții despre morile bănățene

0
DISTRIBUIȚI

Despre morile de apă din Banat și nu numai, s-a vorbit și s-a scris mult  în anii din urmă, mai ales datorită efortului făcut de asociația „Acasă în Banat ”de a le inventaria, de a repune în funcțiune o bună parte dintre ele și de a le include în patrimoniul cultural bănățean și în circuite turistice.

Morile cu ciutură de la Rudăria (Eftimie Murgu), morile mari de la Jimbolia sau Sânnicolau Mare moara de decorticat orez de la Banloc sau moara cu turbină de pe râul Bega, la Balinț, reprezintă un patrimoniu mulinologic al Banatului cu o istorie fascinantă. Timp de patru ani, asociația „Acasă în Banat” a efectuat o cercetare amplă pentru identificarea tuturor morilor istorice din zona Banatului, atât în județul Timiș, cât și în județul Caraș Severin. Au fost inventariate nu mai puțin de 410 mori, un patrimoniu mulinologic foarte important, definitoriu pentru această regiune. Mai mult decât atât, asociația a intervenit pentru repunerea unora în funcțiune, a făcut lucrări de restaurare sau de întreținere la nu mai puțin de 55 de mori. „În Banat s-a păstrat cel mai mare număr de mori istorice din toată țara. Fie că sunt instalații simple amplasate pe cursuri de apă, fie că sunt mori mari construite în epoca de glorie a motorului cu abur, toate fac parte din istoria noastră. Efortul nostru este de a le face cunoscute publicului și de a le spune povestea pentru a le putea pune în valoare și a opri dispariția lor”, explică Radu Trifan, președintele asociației „Acasă în Banat” demersul făcut de aceasta, cu ajutorul numeroșilor voluntari.

Cele 410 mori bănățene au fost reunite într-o carte intitulată „Morile Banatului. Patrimoniul mulinologic din județele Timiș și Caraș Severin” – tipărită cu sprijinul Ordinului Arhitecților din România, prin Timbrul de Arhitectură, este singura care reunește un număr atât de mare de obiective mulinologice, cu fotografii detaliate pentru fiecare și locația GPS, formularul de precomandă fiind disponibil AICI, alături de un film și o expoziție itinerantă.

Cele trei evenimente vor avea loc în lunile octombrie și noiembrie în cinci localități din județele Timiș și Caraș Severin: în 4 octombrie, de la ora 15.00, la centrul Info Bastion; în 12 octombrie, de la aceeași oră, la Reșița, la Muzeul Banatului Montan; în 19 octombrie, de la ora 13,00, la Casa De cultură din Jimbolia; în 26 octombrie la castelul Nako din Sânnicolau Mare și în 7 noiembrie la liceul „General Dragalina din Otravița, pentru cele două din urmă, orle urmând a fi anunțate ulterior.


Expozițiile vor rămâne în fiecare localitate câte o săptămână, iar intrarea va fi liberă. Participanții la eveniment vor avea prilejul să afle mai multe detalii despre morile din Banat, despre importanța lor și ceea ce ttebuie făcut pentru a le păstra pe mai departe, ca ele să nu se piardă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.