Inspectorii Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor (CRPC) Vest, care acoperă județele Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș, au efectuat în primele nouă luni ale anului 6.230 de acțiuni de control în urma cărora au aplicat amenzi în valoare de peste 18 milioane de lei.
„La nivelul CRPC Regiunea Vest, în perioada 01.01.2023 – 30.09.2023 au fost înregistrate un număr de 8.425 reclamații. În perioada 01.01.2023 – 30.09.2023 comisarii CRPC Regiunea Vest au desfășurat un număr de 6.230 acțiuni de control aplicand 3.603 amenzi în valoare totală de 18.205.600 lei, 2.065 de avertismente și au fost oprite definitiv de la comercializare mărfuri neconforme în valoare de 3.645.606 lei”, a transmis CRPC Vest.
La nivelul CJPC Timiș, în perioada 1 ianuarie 2023 – 30 septembrie 2023 au fost înregistrate un număr de 5.188 reclamații. În același interval, comisarii CJPC Timiș au desfășurat un număr de 2.024 acțiuni de control aplicand 1.241 amenzi în valoare totală de 6.367.800 lei și 653 de avertismente. De asemenea, au fost oprite definitiv de la comercializare mărfuri neconforme în valoare de 1.224.386 lei și a fost dispusă sancțiunea complementară oprire temporară prestare servicii pentru 111 unități.
Dintre acțiunile efectuate de Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Timiș 598 au fost acțiuni de control control la unități de alimentație publică (restaurante, fast-food-uri, patiserii, brutării).
Aceste controale au dus la aplicarea a 467 de amenzi contravenționale în valoare de aproape trei milioane de lei.
Între cele mai frecvente nereguli constatate, inspectorii au consemnat:
– comercializarea unor produse în afara termenului de valabilitate;
– comercializarea unor produse congelate neconforme (produse cu culoarea modificată și cu acumulări de gheață în ambalaj);
– comercializarea unor fructe și produse din carne cu modificări organoleptice evidente și urme de mucegai;
– nerespectarea regimului de temperatură pentru păstrarea preparatelor (de exemplu, unele vitrine cu masă caldă nu asigurau temperatura minimă de +60 grade C, necesară sau unele pentru răcire, care depășeau valoarea de 4-8 grade C conformă);
– utilizarea unor spații de depozitare neigienizate;
– Practici comerciale incorecte;
– Nerespectarea condițiilor de depozitare;
– Comercializarea unor produse cu data limită de consum depășită;
– Comercializarea unor produse de patiserie care prezentau, pe suprafață, insecte;
– Utilizarea unor vitrine de expunere la comercializare, a produselor de panificație-patiserie, insalubre;
– Utilizarea unor cuptoare, neigienizate corespunzător și a unor tăvi arse;
– Existența unor insecte vii în spațiul de preparare;
– Folosirea unor condiții de păstrare a produselor alimentare necorespunzătoare din punct de vedere igienico-sanitar;
– Bloc alimentar (bucătărie, strat de grăsimi gros, igrasie) neigienizat corespunzător, prezența muștelor pe alimentele în curs de preparare.