Regiunea Vest, gazdă pentru evaluarea performanței programelor regionale

Regiunea Vest, gazdă pentru evaluarea performanței programelor regionale

0
DISTRIBUIȚI

Regiunea Vest a găzduit în aceste zile, la Timișoara, unul din cele mai importante evenimente din România destinate programelor regionale finanțate prin fonduri europene, „Evaluarea Anuală a Performanței Programelor Regionale”, care a fost organizat de Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest.

Au fost prezenți reprezentați ai Comisiei Europene, ai ministerelor Investițiilor și Proiectelor Europene și Finanțelor, ai autorității de audit, precum și ai celor opt agenții pentru dezvoltare regională din România, tema discuției fiind modul de îndeplinire a programelor regionale, în contextul în care, în premieră, ADR-urile din România sunt autorități de management pentru acestea.

Delegația de la Bruxelles a fost condusă de Sofia Alves, director DG Regio pentru politici urbane și coeziune, care a apreciat faptul că România se numără printre țările din Europa care au optat pentru aplicarea programelor la nivel regional, conform specificului fiecărei regiuni în parte. „Este foarte important că acest nou sistem, prin care programele regionale sunt implementate direct de agențiile pentru dezvoltare regională, a fost adoptat și în România, pentru că agențiile cunosc cel mai bine specificul regiunilor, cunosc cel mai bine nevoile locuitorilor de aici și, în felul acesta, pot lua cele mai bune decizii cu privire la proiectele care merită investiții prin fonduri europene”, a susținut Sofia Alves.

Reprezentanții Comisiei Europene au fost prezenți și la întrunirea Comitetului de Monitorizare pentru Programul Regional Vest 2021-2027, unde au fost informați cu privire la stadiul apelurilor de proiecte lansate și în pregătire, dar și la inaugurarea unuia dintre obiectivele de infrastructură educațională finanțat prin Regio-POR – sediul de pe strada Paris al Universității de Vest. Totodată, delegația prezentă la Timișoara a vizitat expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale”, de la muzeul de artă, domul catolic, restaurat printr-un proiect Regio-POR, și a făcut un tur ghidat al orașului, cu un tramvai achiziționat prin același program de finanțare europeană.

„A fost o onoare pentru noi să organizăm această vizită la cel mai înalt nivel.


Este pentru prima oară când are loc acest eveniment ce va avea un caracter anual și mă bucură faptul că Regiunea Vest este cea care l-a găzduit cu succes. Pentru noi, evenimentul a fost extrem de important și pentru că ne-a ajutat să creionăm și mai bine direcțiile pe care le vom urma prin Programul Regional Vest”, a concluzionat Sorin Maxim, directorul ADR Vest.

Regiunea Vest beneficiază de fonduri europene în valoare de 1,18 miliarde euro prin Programul Regional Vest 2021-2027, pentru investiții care sprijină creșterea economică, dezvoltarea pe termen lung  și îmbunătățirea calității vieții locuitorilor săi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.