p>

Marți seara, în capitala Austriei, a avut loc vernisajul expoziției Timișoara 2023, cu imagini realizate de fotograful Adrian Pîclișan, evenimentul fiind colorat cu un concert de pian susținut de Sebastian Spanache.
În suparba clădire care găzduiește ICR Viena (situată pe o stradă care poartă numele de Argentinierstrase), oaspeții au început să sosească chiar înainte de ora anunțată, iar dincolo de latura „oficială“ a avenimentului, atmosfera a fost una cât se poate de jovială. Printre cei aflați la fața locului s-au numărat oameni de toate vârstele iar după speech-urile de început susținute de Andreea Dincă (ICR Viena), fotograful Adrian Pîclișan, Cristian Ioan Radu și Claudia Cordea (din partea Timișoara 2023) care au inaugurat expoziția de fotografii, preț de aproape o oră Sebastian Spanache și-a vrăjit asistența cu sunete colorate extrase din cel mai recent album al său Upamercado, inspirat din călătoriile și experiențele artistului timișorean în America Latină. Dincolo de momentele artistice, evenimentul din Viena a reprezentat un real succes și din cauza faptului că la fața locului s-a creat o atmosferă destinsă.
„Prin excelenta colaborare cu Asociația Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, impulsionăm publicul austriac nu numai să treacă în revistă importante momente ale capitalei culturale europene, imortalizate în fotografiile lui Adrian Pîclișan, ci și să fie informat despre efervescența a tot ceea se petrece în acest ultim trimestru al anului în minunatul oraș de pe Bega”, a spus Andreea Dincă, directorul ICR Viena.
Adrian Pîclișan este licențiat în Antropologie și a lucrat ca fotoreporter pentru ziare și agenții importante din România, având colaborări cu toate marile agenții de presă internaționale. Fotografiile sale au fost publicate în ziare de prestigiu precum New York Times, Washington Post etc. În paralel, acordă o atenție deosebită fotografiei de artă, fiind implicat în mod direct în imaginea Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Timișoara. Nu în ultimul rând, este unul din „oamenii de imagine” ai Guvernului, unde ocupă funcția de consilier, în cadrul Secretariatului General, de mai mulți ani. De asemenea, anul acesta s-a alăturat, ca și consilier, echipei de comunicare a Ministerului Culturii.
„Ideea aceasta a început foarte timid. S-a născut greu ideea de a face o expoziție foto. Expoziția nu este definitvă… pentru că se vor mai adăuga imagini… poate la final de Capitală Culturală Europeană vor fi 30 de imagini despre cum am văzut eu acest fenomen… acest eveniment… acest interval. E foarte greu să încadrezi ca fotograf un asemenea eveniment ca și capitală culturală europeană… Se văd aici câteva imagini din spectacolele Teatrului Național din Timișoara. Imaginea mea preferată este cea de pe afiș cu Piața Unirii de la momentul deschiderii oficiale. Este despre timișoreni și cu timișoreni. Fiecare vede altfel lucrurile. Imaginea asta de la deschiderea Capitalei Culturale Europene este una pe care am făcut-o nu pentru că am vrut să o fac ci pentru că am ajuns din întâmplare într-un cabinet de arhitectură în clădirea Constructim… și …ăla a fost momentul. Dacă o imagine rămâne în timp cum are Costi Duma 2-3 imagini memorabile… se cheamă că ăla a fost momentul“, spune Adrian Pîclișan.
Sebastian Spanache cântă la pian de la vârsta de 5 ani. A intrat în lumea jazzului ca elev al Colegiul Naţional de Artă „Ion Vidu” din Timişoara, fondând apoi prima sa formaţie de jazz şi funk, cu care a concertat în România şi a câştigat o mulţime de premii la concursuri studenţeşti. Odată cu deschiderea primei facultăţi de jazz şi pop din România, Facultatea de jazz şi pop „Richard Oschanitzky” din cadrul Universităţii Tibiscus, Sebastian Spanache a renunţat la Conservatorul de muzică clasică și şi-a îndreptat atenţia înspre compoziţie şi pian de jazz. A condus grupul Sebastian Spanache Trio, cu numeroase apariţii pe scenele festivalurilor importante din România şi străinătate şi trei albume. Împreună cu trioul a obţinut premii importante, iar zilele trecute a lansat un album solo care poartă numele de Upamercado.
„Am bucuria să prezint piesele mele și aici la Viena. De cinci ani de zile am plănuit acest album. E un nou capitol, o provocare extra pentru mine ca pianist și compozitor. Să cânți singur e cam cel mai greu lucru. Nu te poți ascunde după instrument. Și e o altfel de abordare. O provocare total diferită. Planul este să merg în 2024 intr-o călătorie de promovare a acestui album. Sunt bucuros când imi prezint munca. Eu fac marketing minimal. Am preferat sa intorc balansul spre materialul muzical decît sa fac un pachet. Mă intereseaza mai putin promovarea în poveste decât promovarea materialului în sine prin cântat. Povestea mea există, dar prefer să o cânt live. Jazzul este accesibil pentru toata lumea. E doar o etichetă. Prefer să construiesc muzica ți apoi să las publicul să o primească. Nu-mi plac etichetele. Muzica mea a e accesibilă oricui. Dacă muzica mea a atins urechile cuiva…..e foarte bine. Nu mă interesează ce se întâmplă mai departe“, spune Sebastian Spanache.
Evenimentul este susținut de Asociația Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, în colaborare cu Institutul Cultural Român de la Viena și Ministerul Culturii din România. Expoziția cu imagini realizate de fotograful Adrian Pîclișan va putea fi vizitată până în data de 12 noiembrie, în galeria ICR Viena, de luni până vineri, între orele 10 – 17.