Arhanghelii Mihail și Gavriil, sărbătoare importantă pentru creștinii ortodocși

Arhanghelii Mihail și Gavriil, sărbătoare importantă pentru creștinii ortodocși

0
DISTRIBUIȚI

Ziua de 8 noiembrie e sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil și a cetelor de îngeri, creați de Dumnezeu, care nu s-au despărțit de El și pot lua înfățișare omenească pentru a-și îndeplini menirea de a-i ocroti pe oameni și a-i sfătui prin glasul conștiinței, dar și pentru a împlini pedepse date de Dumnezeu. Arhanghelii Mihail și Gavriil se numără printre cei mai importanți îngeri atât în iudaism, cât și în biserica creștină ortodoxă și catolică, în anglicanism și luteranism, precum și în religia islamică.

Pe seama Sfântului Arhanghel Mihail, menționat atât în Vechiul Testament cât și în Noul Testament, se pune călăuzirea lui Lot și a familiei sale la ieșirea din Sodoma și ocrotirea deosebită pentru poporul lui Israel, tot el fiind cel care l-a eliberat din temniță pe Sfântul Apostol Petru. După cum spune Sfânta Scriptură, toți morții vor ieși din morminte la glasul trâmbiței Sfântului Arhanghel Mihail. Înger al dreptății dumnezeiești, Sfântul Arhanghel Mihail este reprezentat în iconografie purtând în mână o sabie de foc, în semn de pedepsire a păcatului, el fiind pomenit în Biblie ca fiind prezent acolo unde Dumnezeu pedepsește nedreptatea, un luptător împotriva forțelor răului, și, totodată, înger vindecător. Arhanghelul Mihail a fost rânduit de Dumnezeu căpetenie a îngerilor buni, care și-a arătat chipul în mai multe rânduri.

Sfântul Arhanghel Gavriil, amintit și el în Biblie, este aducătorul de știri importante. El este cel care a vestit întoarcerea evreilor din captivitatea babiloneană, a vestit Sfinților Părinți Ioachim și Ana nașterea Maicii Domnului, Maria, păstorilor le-a dat de veste venirea pe lume a lui Iisus, el fiind singurul căruia i s-a dezvăluit misterul întrupării Fiului lui Dumnezeu, iar lui Zaharia i-a anunțat  nașterea lui Ioan Botezătorul.


Tot Arhanghelul Gavriil a fost cel care a  călăuzit Sfânta Familie în Egipt și de la el au aflat femeile mironosițe minunea Învierii Domnului. În iconografia ortodoxă, Arhanghelul Gavriil este înfățișat cu o floare de crin alb în mână, simbol al bucuriei și binecuvântării, el fiind socotit îngerul bunătății și milostivirii lui Dumnezeu.

Sursa foto: doxologia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.