„Bega Soundscape TM2023“ este o melodie înregistrată în cadrul District Sonor, a cărei producție are la bază sunete înconjurătoare înregistrate pe suport digital pe durata evenimentelor desfășurate în Timișoara în cadrul acestui proiect. Așa cum o prezintă și titlul este o compoziție dezvoltată din mediul ambiental înregistrat pe parcursul zilelor de eveniment folosindu-se ca material sonor sunetul apei, foșnetul copacilor de pe malul Begăi, aplauzele publicului, replici din interviurile susținute și alte elemente muzicale captate din scena.
Sound-ul melodiei este descris de autorul piesei, Dr. Mike (activând în aria orchestrațiilor de film, anime-uri, soundtracks fiind producator și basist deopotrivă), ca fiind un deep house fusion, o piesă care te poartă în dimensiunea District Sonor Soundscape, un imn al libertății culturale artistice care prin textura ei și a elementelor sale ne readuce aminte de inceputurile istoriei muzicale când se foloseau în mediul analogic sunetele naturale captate și cosmetizate într-o manieră nedigitalizată in scopul conservării nucleului sonor. În producție lucrurile au evoluat enorm însă trend-ul actual este sampling-ul materialelor sonore autentice. Deși ne aflăm în fața unei piese electronice, povestea din spatele acesteia creează emoție, dorind să inspire publicul și să ne reamintească peste timp de celebrarea Timișoarei ca și Capitală Europeană a Culturii.
Proiectul „District Sonor Soundscape”, inițiat de Asociația Operațiunea Zâmbet în parteneriat cu Get a Gig GmbH (Gigmit), Tomtix, Anturaj Timișoara a adus un val de evenimente inovatoare în cadrul Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023.
Scopul acestuia a fost valorificarea canalului Bega prin artă muzicală și artele noii ere digitale. „District Sonor Soundscape” a invitat timișorenii și vizitatorii să evadeze din cotidian și să se bucure de o nouă dimensiune senzorială, artistică și culturală. Proiectul a adus împreună arta muzicală și artele digitale pentru a crea o experiență memorabilă, atât pentru comunitatea locală, cât și pentru turiști. District Sonor Soundscape a avut ca invitați nume sonore din industria muzicală locală și internațională cum sunt – Louis King (bluess – Australia), Melmac Riders (mash-up rock – Serbia), El cuento de la Chica y La Tequila (rock cu influente mexicane – Italia), Rumbakana (rumba catalana – Spania), Koza Mostra (rock alternativ balcanic – Grecia), Shantel (electro-world – Germania), Jall aux Yeux (indie – Franta), Bosquito, Fara filtru, The Mono Jacks, The Case, Nightlosers, Dincolo de Ziduri, The Hidden Jester si Vali Craciunescu & Cooperativa 9 si DJ Zolevee.
Adiacent s-au desfășurat workshop-uri de artă digitală și arta tatuajelor, expozitii de animație și ilustrații digitale, expoziții cu caracter urban prezentând canalul Bega și arta grafittii din oraș precum și o expoziție digitală de artwork-uri a celor mai faimoase albume muzicale din anii 60 până în prezent, desfășurându-se totodată în premieră în Timișoara conceptul de realizare în timp real, în timpul concertelor, a caricaturilor artiștilor ce au încantat publicul, procesul fiind urmărit de către acesta pe ecranele digitale. Participantii s-au bucurat de un cadou din partea organizatorilor primind la finalul evenimentelor caricatura în format print pentru sesiunile de autografe.
Proiectul face parte din Programul Cultural Național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023 și este finanțat prin programul BEGA, derulat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.