p>
Asociația „De la Măicuța”, sprijinită de comunitatea locală și în parteneriat cu asociația „My Banat”, organizează în 25 noiembrie la Secusigiu un eveniment prin care dorește să atragă atenția iubitorilor de gastronomie locală dar nu numai, asupra comunei și a împrejurimilor locale, pentru a le face mai cunoscute celor care sunt amatori de plimbări în zone rustice.
Un festin copios într-o comună multietnică
Comuna arădeană Secusigiu, astăzi cu satele aparținătoare Munar, Satu Mare și Sânpetru German, este o veche așezare atestată documentar în secolul al XIV-lea lângă lunca Mureșului, râul care desparte Ardealul de Banat, iar de-a lungul secolelor a devenit o așezare multietnică, alcătuită din români, maghiari, sârbi și, odinioară germani. Ridicată pe un pământ generos, așezarea s-a făcut cunoscută prin „părădăicile”, „piparca” și „duhanul” cultivate aici, dar și prin bucătăria locală în care influențele multietnice se fac simțite.
Apropierea iernii este un prilej pentru localnici să organizeze o „gustare” care, în alte localități bănățene, s-a dovedit a fi o inițiativă inspirată pentru a atrage turiștii, și care, la Secusigiu, se dovedește a fi un adevărat festin în care localnicii se vor întrece în a-și prezenta produsele culinare locale. Acesta va începe la ora 11:00, cu un copios aperitiv care va fi servit celor prezenți: platouri cu„șoancă” cu mere, altele cu cârnați, „șfarcă” și „călbeșete” de casă, făcute de Gelu din Secusigiu, brânză de oaie de la ciobanul Doru a lu’ Monică, clisă fiartă, omletă „găigană”, o delicioasă specialitate bănățeană, dar și ouă fierte, zacuscă, „pită” de Pecica cu smântână și miere de stup, legume de toamnă și colac făcut de gospodinele din comună.
Acesta va fi urmat de „zamă de părădaică” simplă sau cu cârnați și ouă, „cornorăți”, „căurmă” (paparicaș) de porc „crumpi pe cipsie cu ludaie” sau și cu „șfarcă” și „călbeșete”, (cartofi la tavă cu dovleac, caltaboș și tobă), și nelipsitele murături de toamnă – gogoșari de Secusigiu, ardei și salată de varză. Desertul oferă turte cu gem și zahăr, cornulețe, prăjitură cu mere sau cu brânză dulce, toate „udate”, la alegere, cu ceai din plante locale, apă de la fântână, vin fiert și cafea.
Locuri de vizitat în împrejurimi
În împrejurimile comunei sunt, de asemenea, locuri care merită vizitate. Între orele 13:00 și 15:00 se va face o vizită ghidată la vechea mănăstire sârbească Bezdin, cu transport asigurat de comunitatea locală. Construcția mănăstirii a început în 1539, dar distrusă de turci, a fost reconstruită în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, în stil baroc. În 1740, egumenul Teodosije Veselinović a adus o icoană a Maicii Domnului făcătoare de minuni care provenea de la Muntele Athos iar în biserică se află și moaștele Sfântului Kiril.
Alte vizite ghidate vor avea loc la biserica ortodoxă din Secusigiu cu părintele Horia, la Casa lui Măicuța, cu degustare de ceai de mușețel cu miere, iar studenții de la Facultatea de Arhitectură Timișoara vor organiza un tur ghidat de arhitectură locală. Între orele 11:00 și 15:00 vor avea loc activități și ateliere la căminul cultural, cu povești ale satului spuse de locuitorii acestuia, un atelier de brodat costume populare cu membrii www.toaleromanesti.ro, povești în grai bănățean, prezentarea colecției de costume populare locale ale Amaliei Stoica și un mic târg de produse locale al producătorilor din Secusigiu, de la care nu vor lipsi nici mierea din Satu Mare, pita de Pecica sau merele de la Felnac.
În apropiere se află și Parcul Natural Lunca Mureșului, cu rezervația naturală Prundul Mare, unde trăiesc numeroase specii de plante și animale protejate, de la cerbi, căprioare, misatreți, iepuri sau vulpi, care pot fi văzute de aproape din observatorul special amenajat, sau peste 200 de specii de păsări – stârci cenușii și de noapte, berze negre, egrete mici, cormorani, rațe sălbatice, găinușe de baltă și multe altele, care cuibăresc sau vânează în apropiere de balta Bezdin iar în satul Munar poate fi admirat un lac cu nuferi. În satul Sânpetru German, chiar dacă mai sunt doar câțiva locuitori șvabi, se păstrează biserica romano-catolică ridicată între anii 1774 – 1775 iar în locul numit „La Cetate” din satul Munar, nu departe de mănăstirea Bezdin, se află o piatră de hotar din 1741, cu câteva simboluri în latină și slavonă, care despărțea domeniul mănăstiresc de așezările și proprietățile vecine.
Donațiile făcute pentru participarea la acest copios dejun organizat în premieră la Secusigiu vor fi folosite în totalitate pentru organizarea unor ateliere de fotografie cu copiii din comună iar imaginile vor fi prezentate într-o expoziție fotografică despre așezare. Cei interesați se pot înscrie la eveniment făcând o donație de 100 de lei depersoană în contul RO37BTRLRONCRT0663869901 deschis la Banca Transilvania, cu precizarea „Donație pentru Asociația De la Măicuța”, iar copiii în vârstă de până la 7 ani participă gratuit.