„Dacia. L’ultima frontiera della romanità”, o inedită expoziție în capitala Italiei, organizată...

„Dacia. L’ultima frontiera della romanità”, o inedită expoziție în capitala Italiei, organizată cu contribuția a zeci de muzee din România

0
DISTRIBUIȚI

Cu prilejul aniversării a 150 de ani de la înființarea primei agenții diplomatice românești în Italia, la începutul acestei săptămâni a fost vernisată la Roma expoziția „Dacia. L’ultima frontiera della romanità”. Expoziția prezintă peste o mie de artefacte din 47 de muzee din România, printre care și muzeele din vestul țării.

Muzeul Național al Banatului expune la Roma 19 piese de patrimoniu cu valoare de unicat, printre care o fibulă zoomorfă descoperită în cartierul Freidorf, o ploscă de pelerin pe care e reprezentat chipul Sfântului Mina sau un gladius din castrul Bersobis.

Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva este prezent în expoziție cu 13 artefacte de mare valoare, reprezentative pentru epoca romană – statuete, reliefuri și piese cu caracter funerar din Lapidarium-ul muzeului, două plăcuțe de aur descoperite la Germisara, o reprezentare a Meduzei de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa sau o statuetă din bronz care îl înfățișează  pe zeul Mercurius, descoperită la Rapoltu Mare.

Și Muzeul Banatului Montan participă la expoziția de la Roma cu 12 piese de bronz din secolul al VII-lea î.d.


Ch. care fac parte din „tezaurul de la Drencova”, comuna Berzasca – partea superioară a unei teci de sabie, verigi duble, saltaleoni, o brățară – descoperite pe malul Dunării la începutul anilor ʹ70.

Expoziția este deschisă la Museo Nazionale Romano (Terme di Diocletiano) până în luna aprilie a anului viitor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.