Expoziție de pictură și sculptură la Muzeul Satului Bănățean din Timișoara

Expoziție de pictură și sculptură la Muzeul Satului Bănățean din Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

Sala expozițională pavilionară de la Muzeul Satului Bănățean va găzdui începând din 28 noiembrie, ora 13:00, o manifestare culturală de excepție, expoziția itinerantă de sculptură și pictură „Centrul Artistic Baia Mare în forme, culori și tradiții”, organizată de muzeul timișorean și centrul băimărean, care este curatoriată de Robert Strebeli, managerul Centrului Artistic Baia Mare.

Expoziția aduce în atenția publicului 12 lucrări de pictură și șase lucrări de sculptură semnate de Mihai Olos și Vida Géza, doi artiști reprezentativi pentru Centrul Artistic Baia Mare, dar și pentru arta plastică națională, operele lor fiind parte integrantă a patrimoniului Muzeului Județean de Artă „Centrul Artistic Baia Mare”.

Vida Géza a fost cel mai important sculptor modern al Maramureșului, a cărui înclinație pentru cioplit s-a mainfestat încă din copilărie.


Lucrările sale, lucrate mai ales în lemn, au fost expuse în numeroase expoziții, a fost distins cu Premiul de Stat cu titlul de Artist al Poporului cu prilejul inaugurării Monumentului ostașului român din Carei, i s-a decernat Ordinul Meritul Cultural și Premiul Comitetului de Stat pentru Cultură și Artă. Este autorul a numeroase lucrări inspirate din munca omului simplu și a vieții de la țară, a unor fapte glorioase sau din mitologia presărată cu elemente arhaice.

Maramureșeanul Mihai Olos, născut într-o zonă cu puternice tradiții folclorice, a învățat să iubească arta populară cu variatele ei forme încă de mic copil, și după diverse studii a ajuns profesor de desen la Școala Populară de Artă din Baia Mare, condusă la vremea respectivă de sculptorul Vida Géza. Preocupările sale pentru folclor au continuat, devenind un artist cunoscut și apreciat. Stabilit în Germania la scurt timp după căderea regimului comunist, și-a păstrat atelierul din Baia Mare iar astăzi, când artistul nu mai este în viață, opera sa îl include în rândul artiștilor contemporani importanți.

Expoziția poate fi vizitată între 28 noiembrie 2023 – 28 februarie 2024.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.