Firma care construiește pentru CJ Timiș ridică și centrul comercial al familiei...

Firma care construiește pentru CJ Timiș ridică și centrul comercial al familiei vicepreședintelui Proteasa. Cine spune că „politica nu este pentru oameni care sunt cu bun simț și corecți”

2
DISTRIBUIȚI

 

Vicepreședintele Proteasa, surprins pe șantierul familiei alături de constructorul care ridică și centrul pilot al CJ Timiș

O firmă care construiește centrul pilot de colectare legume-fructe din comuna Tomnatic pentru Consiliul Județean Timiș lucrează, în paralel, și pentru familia vicepreședintelui instituției, Alexandru Proteasa, ridicându-i un centru comercial în Moșnița Veche.

Firma care a câștigat licitația pentru centrul pilot, în 2020 – SC TAIV DAVID LUCAS SRL. Aceasta a început lucrările de abia în primele luni ale anului 2022. Cel care se ocupa de supervizarea investiției – vicepreședintele instituției, Alexandru Proteasa. Cel al cărui număr de telefon apare ca și contact la una dintre ce le două firme asociate STEF ONE DEVELOPMENT SRL, care ridică un centru comercial în centrul localității Moșnița Veche.

Vă reamintim că PRESSALERT.ro a dezvăluit că, în 2019, când încă era consilier local în comuna Moșnița Nouă, Proteasa a inițiat și s-a aprobat o hotărâre  de consiliu local prin care se stabilea urbanizare centrului localității, unde acum construiește familia sa.

STEF ONE DEVELOPMENT SR are parteneri alte două firme – în una este asociat tatăl vicepreședintelui Proteasa, în cealaltă mătușa acestuia.

Primăria Moșnița Nouă dă o autorizație de demolare a unei case și de construire a centrului comercial fără a fi aprobat anterior un plan urbanistic zonal, în condițiile în care acest lucru era obligatoriu. Pentru că în loc de locuințe se ridică spații comerciale. Constructorul complexului – Tamaș Ioan Construct  Întreprindere Individuală. Adică, fix patronal firmei care lucrează la centrul de la Tomnatic,

După ce apar în spațiu public imagini cu vicepreședintele Proteasa și cu constructorul Tamaș, pentru scurt timp, este pus un alt panou în care se spune că lucrările sunt efectuate în regie proprie, după care reapare primul.

Acum, pe teren situația este diferită. La centrul de colectare de la Tomnatic, unde valoarea contractului a fost suplimentată cu aproape patru milioane de lei, invocându-se creșterile de prețuri, este lacătul pe ușă în așteptarea recepției. În curtea centrlui apa băltește, complexul nu este conectat la rețeaua de electricitate nici până acum deși consiliul județean vrea să facă recepția, gardul este deja plin de rugină, având zone unde nici măcar nu a fost vopsit. Până și betonul gardului este crăpat în mai multe locuri.

În schimb, în centrul Moșniței Vechi e agitație mare, se muncește de zor, angajații firmei Taiv încercând să finalizeze centrul comercial al familiei Proteasa cât mai repede.

Din biroul său de la consiliul județean, Alexandru Proteasa ne asigură că nu are nicio legătură cu centrul de la Tomnatic și că se ocupă direct însuși Alin Nica.


Președintele CJ Timiș și protectorul său politic, îl contrazice: „Ba se ocupă. Este în responsabilitatea domniei sale? Evident că da. Nu știu cum v-a spus că nu se ocupă că este atributul domniei sale. Ba da, se ocupă de această chestiune. Este chiar coordonatorul comisiei care se ocupă de operaționalizarea centrului de legume fructe”.

Când vine vorba despre cum a ajuns același constructor să lucreze și la investiția consiliului județean și pe șantierul familiei sale, Alexandru Proteasa răspunde iritat.

„Răspunsul este foarte simplu – vă pot răspunde acționarii de la societatea respectivă, dar țin să vă subliniez că contractul de la centrul de legume fructe și licitația au fost făcute pe mandatul domnului Dobra. Părinții mei dețin o cotă din acea societate, sunt coacționari, dânșii au contractul cu acea societate. Și nu știți cum au ajuns să aibă acel contract? Nu, nu este treaba mea (..) Faptul că există anume contracte pe care le fac părinții mei cu anumite care poate au lucrat cu consiliul județean sau lucrează nu cred că este vreo problemă pentru că, repet, nu suntem un județ care să avem mii de firme de unde să alegi”, a explicat vicepreședintele Proteasa.

Cât despre întâlnirile cu Tamaș pe șantierul familiei, Proteasa spune că „eram pe domeniul public, la respectiva locație. Este normal să merg la șantierele unde lucrează firma (…) Drumul către consiliul județean trece exact pe lângă, este în centrul localității și mă opresc zilnic în zonă pentru că sunt magazine, este căminul cultural, este școală.Îmi duc copilul la grădiniță. Nu trebuie să fug de acel șantier, e centrul localității”.

Tată vicepreședintelui, Mircea Proteasa, acționar în firma investitoare, nu lămurește nici el misterul legăturii de afaceri cu constructorul: „prin recomandări. Prin recomandări? Da. De la fiul dumneavoastră? Nu. Pe mine mă doare-n suflet, vă spun așa, ce bârfește lumea că tot timpul am fost bârfit pentru că nu am fost din ăla să stau în birturi și când am făcut un ban am știut să-l investesc  Intrând fiul meu în politică, toți nu mai au, să muște de fund. Numai asta să mă muște de fund”. La finalul discuției, ne explică că a fost viceprimarul comunei în timpul lui Nicolae Ceaușescu și s-a bucurat să scape de politică pentru că „politica nu este pentru oameni care sunt cu bun simț și sunt corecți”.

Patronul firmei de construcții, Ioan Tamaș, explică: „nu am ajuns în paralel să lucrez. Pentru că eu am terminat centrul de legume fructe cu un an înainte, cu un an înainte de execuție am terminat. Mișcându-mă foarte bine acolo, m-a întrebat de o lucrare. Da, cum să nu. După aia m-a întrebat cineva dacă vreau să fac la Moșnița. Eu am terminat de un an lucrarea la Tomnatic. Am așteptat utilajele până anul astă în octombrie. Eu tot cer recepția. Să vină să-mi spună că nu e făcută lucrarea bine. Mai vopsim o dată dacă e ruginit. Care e problema? Nu este nicio baltă, nu”.

Vezi aici VIDEO cu investigația de la ”Exces de putere”, de la Antena 3 CNN pe acest subiect.

2 COMENTARII

  1. O saracii … preacinstitii …. cata perversitate ordinara si ce om jegos in caracter este acest Proteasa cel Alexandru. Un maimutoi parvenit care a aterizat la Consiliul Judetean doar sa-si faca jocurile. Nu da doi bani pe judet … ca nu e nici MH, nici GJ si nici DJ.
    Bine ca piticu frustrat il tine in brate. Stie sa se inconjoare doar de „latifundiari” de unde are de ciupit. Penibili si unul si alallalt … si ca sa citez din Proteasa il intreb: Daca esti mare afacerist ce cauti la Consiliu? De ce nu ai ramas in privat? Cate terenuri ai donat „Curtii de conturi” sa ai liniste?

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.