La mulți ani, Ilie Stepan!

La mulți ani, Ilie Stepan!

0
DISTRIBUIȚI
Foto: Gheorghe Șfaițer

Ilie Stepan, fondatorul formației Pro Musica împlineşte astăzi 70 de ani, ocazie cu care îi urăm un călduros „La Mulţi Ani!”. În acest an, de Ziua Internațională a Muzicii , Ilie Stepan a a fost recompensat cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria D – „Arta spectacolului” de către președintele României, Klaus Iohannis, care a conferit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria B – „Muzica”, formației de rock și fusion „Pro Musica” din Timișoara”.

În cursul acestui an au avut loc filmările pentru filmul documentar dedicat legendarei trupe timișorene care a susținut primul ei concert în data de 15 ianuarie 1973 la Timișoara, care este realizat de regizorul Gheorghe Şfaiţer.

„Este o producție independentă de fonduri de stat, avem doar sprijin privat. Nu depindem de nimeni și ne bucurăm că suntem ajutați de Asociația Culturală Salvați Patrimoniul Timișoarei. Scotocim printre mii de poze și sute de benzi de magnetofon și producții de radio și avem o problemă cu materialele video filmate de dinainte de 1989. Pe lângă cei nouă care am acoperit într-un fel sau altul plaja de 50 de ani mai apar și muzicieni care au fost cu noi. Numărul celor care au trecut prin trupa Pro Musica este 71. Adică muzicieni, graficien, textieri sau alții care au fost aproape de trupă. Sunt convins că filmul va prezenta idealul nostru și va demonstra că munca noastră nu a fost în zadar. Noi ca formație niciodată nu am fost «pișcați» de presă. Nu am avut scandaluri. Cu toată dragostea pe care o purtăm altor confrați de-ai noștri… noi nu avem să vindem subiecte de senzație.


Niciodată n-am fost certați decisiv, nu am fost la capitolul bârfe în presă. Avem doar ce am realizat în ăștia 50 de ani și prioritățile pe care le-am avut“, a spus Ilie Stepan despre acest documentar.

Ilie Stepan s-a născut în 24 noiembrie 1953, la Caransebeș, și s-a apucat de muzică după ce a văzut filmul „Tinerii” la cinematograful Victoria din Piaţa Bălcescu, în Timișoara. Primul concert al trupei Pro Musica a avut loc în data de 15 ianuarie 1973. În acelaşi an, Ilie Stepan a compus prima operă folk din Romania, „Creanga de cireş”, urmată în 1975 de o a doua operă: „Călătorie de nuntă”. A colaborat cu trupa rock „Progresiv TM” (1975 – 1977) fiind membru activ al acestui grup în acel interval, cântând la chitară bas şi acustică şi înregistrând pentru primul LP al grupului, „Dreptul de a visa”. În 1978 a reorganizat „Pro Musica”, orientând-o spre un rock progresiv cu influenţe de ethos naţional şi balcanic. Apare cu Pro Musica pe primul LP de concert din Romania, „Club A”, din 1981. Compune şi înregistrează cu Pro Musica materialul muzical pentru „Formaţii rock nr. 9” şi pentru LP-ul „Rockul baroc”, ambele apărute la Electrecord în 1985, respectiv 1988. În 1988, piesa „Şahul păcii” (înregistrată şi pe un dublu single la Electrecord) devine imnul oficial al Campionatelor Mondiale de Şah pentru Copii şi Tineret. În finalul lui decembrie 1989 compune piesa „Timişoara”, pe versurile lui Marian Odangiu, piesa care este Imnul Revoluţiei Române de la Timişoara. La începutul lunii octombrie 2014, în Timişoara a avut loc concertul de comeback Pro Musica, după 21 de ani de pauză. În luna noiembrie a anului 2012, în Sala Multifuncţională a CJ Timiş, a avut loc lansarea oficială a proiectului de anvergură Lumina – cea de-a treia parte a trilogiei Sensul Vieţii – semnată Stepan Project, material la care au participat numeroşi artişti din muzică, grafică, film şi fotografie. Primele două părţi ale trilogiei au apărut în 1996 – „Sensul vieţii”, respectiv în 2001 – „Undeva in Europa”. Anul trecut s-a lansat albumul „The Man without Identity”, care cuprinde variante alternative ale pieselor editate de Stepan Project.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.