În cadrul proiectului „Baroc Reloaded by MNArT”, echipa laboratorului de restaurare a muzeului de artă timișorean organizează pentru publicul iubitor de artă un demers inedit, și anume atelierul „Multispectral Baroc”, care se va desfășura între 20 și 24 noiembrie. Proiectul aduce în prim plan perspectivele interdisciplinare dintre artă și științele exacte, puse în valoare prin noile tehnologii din laboratorul de restaurare vizitabil al muzeului și nu numai, în raport cu opere selectate din colecțiile muzeale.
Laboratorul muzeului dispune în momentul de față de echipamente și dotări care deservesc infrastructura muzeului, iar „Multispectral Baroc” este sprijinit prin programul Timișoara ECoC 2023. Analiza multispectrală a lucrărilor de artă în spectrul luminii ultraviolete (UV), vizibile (VIS) și infraroșii (IR) este o tehnică folosită pentru a dezvălui detalii invizibile cu ochiul liber și pentru a investiga compoziția și starea lucrărilor de artă. Echipamentele de analiză multispectrală colectează informații despre diverse culori și lungimi de undă și le procesează folosind o bază de date specială, permițând o mai bună înțelegere a culorilor și materialelor folosite și descoperirea unor „secrete” ale lucrărilor de artă.
Astfel de analize sunt esențiale în conservarea și restaurarea operelor de artă, oferind o mai bună înțelegere a tehnicilor artistice și a modificărilor suferite de-a lungul timpului.
Această etapă a atelierului se va desfășura zilnic între orele 9:00 – 11:00 și 14:00 – 16:00, din dorința de a atrage în jurul acestei inițiative școli din municipiu și județ, elevi și studenți, tineri cercetători, dar și oameni preocupați de activitatea din culisele muzeului. Formularul, disponibil online, permite înscrierea celor interesați prin accesarea linkul-ui https://muzeuldeartatm.ro/workshop-mnart-multispectral-baroc/.
Participanții vor lucra sub coordonarea specialiștilor muzeului la prospectarea patrimoniului prin mijloace tehnologice de excepție, cu dispozitive de imagistică multispectrală și vor primi un certificat de MNArT-BYMS (MNArT-Baroque Young Museum Scholar). Tinerii participanți, cu vârste cuprinse între 13 și 19 ani, sunt invitați să descopere, sub îndrumarea restauratorilor muzeului, detalii inedite, colorate, micro-cadre, straturi și sub-straturi ale picturilor baroce de secol XVII-XVIII din patrimoniul muzeului, acolo unde fizica, chimia, literatura și pictura se întrepătrund.