Noiembrie plin de cultură la Timișoara, cu expoziții, spectacole, muzică și film

Noiembrie plin de cultură la Timișoara, cu expoziții, spectacole, muzică și film

0
DISTRIBUIȚI

Luna noiembrie va fi marcată în capitala culturală Timișoara de numeroase expoziții, festivaluri de film, concerte de muzică clasică și spectacole de teatru, pentru toate gusturile.

După „Classical ME”, eveniment unic în România, tot în seria evenimentelor muzicale, Sala Multifuncțională CJT va găzdui în 9 noiembrie „Cântece de dragoste și jale” – Retracing Bartok.

Printre expozițiile lunii se numără „Timișoara în viziunea arhitectului șef, Székely László”, care a proiectat clădiri emblematice ale orașului, va fi deschisă la Casa Maghiară și va putea fi vizitată până în 13 noiembrie, „Regele Bronz”, un parcurs al sculptorului Peter Jecza, care mai e deschisă până în 12 noiembrie la Galeria Jecza, „La limitele reprezentării”, o nouă expoziție de sculptură și instalație de sunet cu lucrări ale artiștilor din Banat și Transilvania, deschisă până în 30 noiembrie la Cazarma U și la Sinagoga din Cetate, „CineEuroConnect: A Collaborative Film Museum”, la Centrul Regional de afaceri al Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, „Transformare – Schimbare – Re/evoluție, 1988 – 1990 în arta afișului maghiar”, o expoziție deschisă la Memorialul Revoluției între 10 noiembrie și 5 decembrie, cu 40 de lucrări din colecția de afișe istorice a Muzeului Național Maghiar, sau „PROGRES. Schimbări de Paradigme”, la muzeul „Corneliu Mikloși”, în perioada 16 – 19 noiembrie, care prezintă istoria patrimoniului industrial din Timișoara.

Cu ocazia împlinirii a o sută de ani de la inaugurarea primei clădiri din campusul UPT, pe 10 noiembrie, Centrul de Conferințe UPT va fi gazda evenimentului „Campus 100” ce include un spectacol de video mapping pe fațada clădirii, care va pune în lumină ilustrații create de tineritimișoreni. Acest moment va deschide și calea pentru inaugurarea a patru desene murale de realizate de artiști europeni, care vor să aducă o perspectivă contemporană asupra istoriei campusului. Culinaria Banatica prezintă în aceeași zi evenimentul „Prelegere și degustare” la Casa Calfelor Kolping.

Prima ediție a „Festivalului de Arhitectură – FAST”, care reunește cele cinci centre de arhitectură din țară, are loc până în 5 noiembrie la Facultatea de Arhitectură și Urbanism Timișoara – UPT, Palatul Culturii și Centrul de Conferințe UPT și tot atunci se încheie festivalul dedicat artei și științei „Bolyai200”, care se desfășoară la centrul reformat „Noul Mileniu”.

„TAIFAS – Festivalul de film și Cultură Balcanică” aduce filmul din Balcani la Timișoara între 5 și 12 noiembrie iar din categoria filmului de patrimoniu, între 10 și 12 noiembrie, „Heritage Film Festival” parte a proiectului CineEuroConnect: ACollaborative Film Museum & Heritage Film Festival, care, pe lângă selecția de filme,  cuprinde o serie de evenimente printre care și o dezbatere privind importanța patrimoniului.

Pentru iubitorii de film fantasy, horror și SF, festivalul „Dracula TiMes” are loc în perioada 29 noiembrie – 3 decembrie la Cinema Timiș și Faber.


Pe parcursul celor cinci zile vor avea loc proiecții de filme de genuri diferite, de la fantastice, sci-fi și horror, la filme documentare și de autor, lungmetraje și scurtmetraje europene din selecția Festivalului de film fantastic „Dracula” de la Brașov, Sombra Film Festival din Spania (Murcia) și Dublin International Short Film and Music Festival.

„Clovnul acesta sunt eu” este spectacolul Teatrului pentru Copii și Tineret Merlin în 17 și 18 noiembrie iar în 20 noiembrie, pe scena Teatrului Basca va avea loc spectacolul „Soare cu dinți”, o comedie care dorește să creeze o punte de legătură între surzi și cei care aud. Ultimul spectacol din această lună este „Ethnic Love Mix”, vol. 12 – REMIX ID, ce va putea fi văzut pe data de 28 noiembrie la META Spațiu. Acesta folosește îmbinarea dintre vechi și nou, dintre rural și urban, dintre coregrafia clasică și cea contemporană, scenariul spectacolului Remix ID dezvăluindu-și povestea prin dans și proiecții.

Luna se încheie cu Balul Vienez Timișoara 2023, considerat al XXXI-lea bal ca importanță la nivel mondial și singurul Bal Vienez recunoscut în România de către primăria din Viena. A X-a ediție a balului va fi una anuversară și va avea loc în 25 noiembrie, în sala operei, de la ora 19:00, în parteneriat cu Balul Vienez din New York.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.