Povestea Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul României

Povestea Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul României

0
DISTRIBUIȚI

Sfântul Andrei, ucenic al lui Ioan Botezătorul și unul din primii patru apostoli ai lui Iisus, este sărbătorit în ziua de 30 noiembrie de creștinii ortodocși, catolici, de lutherani și de anglicani. Potrivit Evangheliei lui Matei, „Pe când Iisus umbla pe lângă Marea Galileii, a văzut doi frați, pe Simon ce se numește Petru și pe Andrei, fratele lui, care aruncau mreaja în mare, căci erau pescari. Și le-a zis: «Veniți după Mine și vă voi face pescari de oameni». Iar ei, îndată lăsând mrejele, au mers după El”. El este amintit de Sfânta Scriptură și la înmulțirea pâinilor și a peștilor, precum și după învierea lui Lazăr.

După Învierea Domnului, el începuse alcătuirea bisericii creștine la Ierusalim, iar în urma Sinodului Apostolic întrunit pentru a hotărî în ce parte va merge fiecare pentru a răspândi învățătura creștină, sorții au decis ca Apostolul Andrei să propovăduiască Sfânta Evanghelie în Scythia Minor (Dobrogea), fiind primul predicator al sciților, tracilor și geto-dacilor care locuiau pe aceste meleaguri.  Peștera Sfântului Andrei, descoperită în Dobrogea în timpul celui de-al doilea război mondial, e considerată locul în care apostolul și-ar fi găsit adăpost, dormind pe un pat scobit în piatră, într-o nișă a peșterii. Aceasta a fost transformată în biserică și este loc de pelerinaj pentru credincioși. Colindele, legendele și obiceiurile din Dobrogea, închinate Sfântului Andrei, întăresc credința că el este cel care a răspândit creștinismul în această parte de țară și nu numai, Sfântul Apostol Andrei fiind considerat Ocrotitorul României.

S-a săvârșit din viață ca martir, la Patras, pe o cruce în formă de X, care e și cunoscută ca fiind Crucea Sfântului Andrei.


Pe la jumătatea secolului al IV-lea, împăratul Constanțiu al II-lea, fiul lui Constantin cel Mare, cel care oficializase religia creștină, i-a așezat moaștele în Biserica Apostolilor din Constantinopol, dar în secolele următoare relicvele sale au ajuns în Italia, în 1462 au fost așezate în Catedrala Sfântului Petru din Roma iar în 1964, capul său a fost înapoiat bisericii din Patras.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.