Președintele Serbiei a dizolvat parlamentul și a anunțat alegeri anticipate în decembrie

Președintele Serbiei a dizolvat parlamentul și a anunțat alegeri anticipate în decembrie

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1977174808">
Foto: Arhivă

Președintele sârb Aleksandar Vucic a dizolvat miercuri parlamentul și a convocat alegeri anticipate pe 17 decembrie. Alegerile parlamentare anticipate vor avea loc în aceeași zi cu alegerile locale din 65 de comunități, inclusiv din capitala Belgrad.

Experții spun că absența unui parlament funcțional și campania electorală îi vor permite lui Vucic să câștige timp și să întârzie deciziile cu privire la legăturile cu Kosovo independent și predominant albanez, pe care Serbia îl vede în continuare ca provincia sa de sud.

„Trăim într-o perioadă în care este necesar ca toți să fim uniți în lupta pentru interesele vitale… ale Serbiei, în care vom fi supuși numeroaselor presiuni, atât din cauza poziției noastre față de Kosovo, cât și pentru că există alte probleme regionale și globale”, a spus Vucic după semnarea decretului, potrivit Reuters.

Ursula von der Leyen, președintele executivului UE, a declarat marți, în timpul unei vizite la Belgrad, că atât Serbia, cât și Kosovo trebuie să-și intensifice eforturile pentru normalizarea relațiilor dacă doresc să se alăture blocului.

De asemenea, Serbia trebuie să se alăture sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei, să elimine corupția și crima organizată, să reformeze economia și să îmbunătățească sistemul judiciar, climatul de afaceri și situația în domeniul drepturilor omului.

Comentatorii spun că mișcarea lui Vucic vizează și consolidarea propriei poziții prin reformarea Partidul Progresist Sârb (SNS).

Potrivit unui sondaj realizat luna trecută, alianța condusă de SNS ar strânge la alegeri aproximativ 44% din voturi și va trebui să caute aliați pentru a forma o majoritate în parlamentul cu 250 de locuri.

Blocul de opoziție Agaist The Violence, format din partide de stânga, verzi și de centru, ar aduna aproximativ 38% din voturi.

De asemenea, partidele ultranaționaliste și pro-ruse ar trebui să adune împreună aproximativ 11% din voturi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.