p>
Într-o poieniță aflată între dealurile acoperite de păduri ale comunei arădene Șistarovăț, în zona colinară din piemontul Lipovei, la doar câțiva kilometri de orașul de pe Mureș, se află micuțul sat Labașinț, pe vremuri cu aproximativ 150 de case și 600 de locuitori care se ocupau cu agricultura, creșterea animalelor, exploatarea lemnului și apicultura.
În ultimul veac, așezarea cu holde întinse și livezi de pruni din care se făcea țuică din belșug a început să se depopuleze încetul cu încetul, mai ales după colectivizare, iar casele vechi sunt acum pustii, doar trei mai fiind locuite de săteni. Se mai păstrează biserica a cărei piatră de temelie a fost pusă în 1938, în locul unei vechi biserici de lemn demolate, despre care poveștile locului spun că ar fi fost ridicată în anii următori de femei, copii și bătrâni, când bărbații erau plecați pe front.
Satul arădean, promovat de un investitor italian
Satul a fost cumpărat în urmă cu mai mulți ani de un investitor italian, Osvaldo Martinelli, după ce vizitase la Labașinț un partener de afaceri care cumpărase în împrejurimi mai multe terenuri și își ridicase în sat o casă de vacanță. Fermecat de locurile din apropierea Mureșului, de natura nepoluată și de izvoarele minerale care așteaptă să fie exploatate, de liniștea găsită aici și de veverițele jucăușe care zburdă prin copaci, Martinelli, care are multe alte afaceri, s-a hotărât să investească profitul obținut din acestea în sătucul arădean pe cale de dispariție, în care își petrece deja mult timp, pentru a dezvolta agroturismul, investițiile imobiliare și producția, apropierea de orașele Arad și Timișoara, la doar 30 de minute de mers cu mașina pe autostradă, până la aeroport, fiind considerată un mare avantaj.
Investitorul italian a cumpărat terenurile aflate în intravilanul localității, în jur de 80 de hectare, și a început prin a construi un complex turistic, „AgroVillage”, care a devenit deja cunoscut fără prea multă promovare și căutat de mari firme timișorene pentru întâlnirile de afaceri. Acesta cuprinde un hotel și un hostel, mai multe cabane, toate amenajate în stil rustic și la prețuri modice, restaurant, săli de conferință și de petreceri, piscină, dar și dotări pentru pentru mici excursii cu ATV-uri, biciclete sau căruțe. În viitor se dorește și amenajarea unor corturi de lux, dotate cu televizoare, internet și sistem de încălzire, precum și căsuțe în copaci, prevăzute cu aceleași dotări.
N-au întârziat nici primii noi locuitori, printre care un belgian. Dornici să trăiască în armonie cu natura, aceștia și-au cumpărat la Labașinț proprietăți unde își petrec o bună parte din timp. În vara acestui an, din dorința de transforma locul într-un punct de atracție și de a atrage noi vizitatori, la complexul „Agro Village” a fost inaugurată prima bancă uriașă din România, așezată în cel mai înalt punct de belvedere de pe dealurile satului, de unde poate fi admirată frumusețea peisajului, cu o floră deosebită și o faună pe măsură.
Locuințe în mijlocul naturii și agricultură ecologică
Pe terenurile cumpărate, investitorul italian a început să construiască și locuințe din materiale ecologice, în mijlocul naturii, dar cu dotări moderne care pot fi plătite în rate fără intermediul băncilor, iar potențalii cumpărători ar putea fi persoane din întreaga lume care au posibilitatea de a lucra de acasă și vor să trăiască departe de agitația din ce în ce mai agresivă a orașelor.
Producția așezării ar urma să fie axată pe produse agricole ecologice, cultivate în grădinile din Labașinț, și pe creșterea animalelor, culegerea hribilor, adevărate delicatese care se găsesc din belșug la Labașinț, mai ales toamna, și sunt foarte apreciați pentru gustul lor deosebit, toate putând asigura atât traiul localnicilor, cât și pe cel al oaspeților, căci la Labașinț s-a trăit întotdeauna din ceea ce oferea pământul locului și gospodăriile oamenilor.
În opinia lui Martinelli, Labașinț este un loc minunat precum multe altele din România, care așteaptă să fie puse în valoare și ar putea face ca turismul românesc ecologic, „verde”, să rivalizeze cu orice țară din Europa și să devină o importantă sursă de venit, dacă și administrația românească ar avea priceperea și interesul pentru a-l susține.
Surse foto: agrovillage.com