„1978”, spectacol pus în scenă de un regizor sloven, în premieră la...

„1978”, spectacol pus în scenă de un regizor sloven, în premieră la Teatrul Maghiar din Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

Un nou spectacol, intitulat „1978”, pus în scenă la teatrul maghiar timișorean de regizorul sloven Tomi Janežič, va avea premiera joi, 7 decembrie, în unul din fostele sedii ale Facultății de Hidrotehnică a UPT din Calea Ghirodei nr. 32 – un spațiu nefolosit de foarte mult timp, care va fi reintrodus astfel în circuitul comunitar, următoarea reprezentație fiind programată în data de 8 decembrie. Spectacolul face parte din programul Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023 și a fost inclus în evenimentele de la „Închidere – Timișoara 2023 la nesfârșit”. „1978” face parte dintr-o serie de 12 spectacole reunite sub genericul Destin(y)ation, produse de teatre din mai multe țări pentru a fi prezentate în 2025 în Capitala Culturală Europeană Nova Gorica/Gorizia (Slovenia/Italia), unde s-a născut regizorul. Simona Semenič – autoare cunoscută slovenă, cu care Janežič a colaborat deja. „1978” a fost deja inclus în programul Capitalei Culturale Europene GO25! Nova Gorica/Gorizia în colaborare cu Mittelfest – Festivalul Internațional din Cividale, Italia.

Tomi Janežič  a fost prezent de mai multe ori cu spectacole regizate de el la Festivalul Euroregional TESZT, printre care „Pescărușul”, „Moartea lui Ivan Ilici”,  „încă fără titlu”, dar acest spectacol este prima montare a regizorului sloven în România.


El va fi interpretat în maghiară, cu traducere în română și engleză, iar transportul din centrul orașului până la locul spectacolului și înapoi va fi asigurat de organizatori.

Spectacolul vorbește despre România anilor 1970 și este o ficțiune documentară a experiențelor mai multor generații, bazată pe poveștile personale ale actorilor și ale regizorului. Este o poveste despre comunismul dintr-un apartament din Timișoara, ai căror locatari au legături cu Gorizia, o localitate aflată la granița dintre Italia și Slovenia, ambele orașe făcând parte pe vremuri din Imperiul Habsburgic. Spațiul geografic se contopește cu cel al memoriei, al amintirilor din copilărie, al poveștilor auzite de la cei din familie, al maturizării și creșterii în anii comunismului.

Din distribuţie fac parte Balázs Attila, Borbély B. Emília, Császár Mónika, Czüvek Loránd, Jancsó Előd, Kiss Attila, Lajter Márkó Ernesztó, Mátyás Zsolt Imre, Simó Emese, Szöllősi Eszter și Vajda Boróka, decorul e creat de Branko Hojnik din Slovenia, iar costumele de Marina Sremac din Serbia.

Biletele pot fi cumpărate de la casa de bilete a teatrului, de luni până vineri între 13:00 și 19:00, sau online pe www.ticket.tm-t.ro. Invitația la premieră este inclusă în abonamentul „KultCard – de 70 de ani împreună”, care se poate achiziționa deja la casa de bilete a teatrului (preț 70 de lei) și include toate premierele stagiunii 2023/2024 și reduceri la celelalte spectacole.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.