Arme care au făurit România, în două expoziții de neratat la Muzeul...

Arme care au făurit România, în două expoziții de neratat la Muzeul Banatului din Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

„Obiecte. Istorie. Muzee. Arme albe din colecția Muzeului Național al Banatului” și „Arme care au făurit România” sunt cele mai noi expoziții temporare care vor fi vernisate simultan în mansarda bastionului Maria Theresia marți, 19 decembrie, la ora 18:00.

Prima dintre acestea cuprinde peste 40 din cele mai spectaculoase arme albe din colecția muzeului, care, cronologic, acoperă o perioadă lungă de timp, începând din secolul al XIII-lea şi până la mijlocul secolului XX. Cea mai veche piesă prezentată în cadrul expoziţiei este spada maghiară de cavaler de la cumpăna secolelor XIII-XIV, urmată de spadele mercenarilor Landsknecht și de rapiere, săbii, iatagane, cuțite, pumnale sau baionete. În cadrul expoziţiei sunt prezentate şi alte tipuri de arme albe cum ar fi buzduganele și halebardele.

Un exponat interesant este o ghioagă de lemn, veche armă databilă la sfârșitul Evului Mediu. Armamentul defensiv este reprezentat de coifuri din diferite perioade istorice, printre acestea deosebit de valorosul coif italian de tipul Morion datat în cursul secolului al XVI-lea sau o cămașă de zale şi o cuirasă din secolul al XVII-lea. Piesele cele mai spectaculoase dintre armele de tip defensiv sunt cele două armuri de cavaler –replici realizate în secolul al XIX-lea. Una dintre vitrine este dedicată Gărzii Cetățenești din Timișoara din prima jumătate a secolului al XIX-lea. Alături de coiful austriac M.1836, aflat în dotarea gărzii timișorene, publicul va putea admira și regulamentul gărzii, din anul 1822.

Sunt expuse și arme care au aparținut unor personalități bănățene: o sabie a familiei nobiliare Ostoici de Șemlacu Mare și Șemlacu Mic, sau sabia generalului Johann Freiherr von Hiller, nobil şi proprietar al domeniului de la Butin. Printre exponate se regăsește și piesa de rezistență a Secției Militare a muzeului din perioada interbelică, „Omul de fier” sau „Soldatul de fier”. Realizat cu scopul colectării de donaţii pentru invalizii, văduvele şi alte victime ale războiului, „Omul de fier”din Timișoara a ajuns în colecția muzeului la finalul primului război mondial, în urma desființării muzeului Regimentului 61 Infanterie.

A doua expoziție cuprinde piese din colecția particulară a lui Cosmin Pop, meșter făurar, cunoscut în lumea festivalurilor de reconstituire istorică din România cu pseudonimul „Fiare din Beci”.


Aceasta se dorește a fi un periplu prin istoria militară a României, ilustrând evoluția armamentului alb din antichitate până în perioada primului război mondial. Expoziția cuprinde două segmente importante: replici în mărime naturală după arme utilizate în antichitate și în Evul Mediu – cosoare, sica, falxul dacic, spada lui Ștefan cel Mare, sabia lui Constantin Brâncoveanu – toate realizate de Cosmin Pop, dar și piese autentice din perioadele modernă și contemporană, care fac parte din colecția sa particulară.

Ambele expoziții vor fi deschise până în 29 februarie 2024.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.