Bilanţ la finalul programului „La Pas” în cadrul Timişoara 2023

Bilanţ la finalul programului „La Pas” în cadrul Timişoara 2023

0
DISTRIBUIȚI

Programul „La Pas” (Slowing Down, componenta educațională – „Educație pentru schimbare”), organizat de asociația CRIES – Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare, pe parcursul anului 2023, în Timișoara, a contabilizat, la ceas de bilanț, rezultatele celor peste 130 de activități în domeniul educației, pe teme de actualitate legate de consumul responsabil de alimente și haine, hrană sănătoasă și grădinărit urban. În aceste acțiuni au fost  implicați peste 900 de elevi, alături de părinți și bunici și un grup de profesori coordonatori.

Au fost coordonate activități în nouă unități de învățământ – Colegiul Național Pedagogic „Carmen Sylva”, Colegiul Tehnic „Emanuil Ungureanu”, Liceul Tehnologic „Azur”, Liceul Tehnologic Transporturi Auto, Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară, Liceul Teoretic „Jean Louis Calderon”, Liceul Teoretic „Bartók Béla”, Școala Gimnazială nr. 12 și Școala Gimnazială Nr. 7 „Sfânta Maria” din Timișoara, dar programul a fost sursă de inspirație și pentru alte școli, care au organizat activități similare: Colegiul Național Bănățean, Colegiul Național C.D. Loga, Școala Gimnazială nr. 27, Școala Gimnazială nr. 16 și Școala Gimnazială „Dimitrie Leonida”. Elevii au fost învățați să gătească mâncare sănătoasă, și-au revizuit obiceiurile de consum, au vizitat producători locali, au plantat legume, fructe sau plante aromatice în sălile de clasă și în curtea școlilor, au cules plante pentru ceai, au reciclat uleiul alimentar uzat, au cusut și au reparat sau și-au personalizat hainele vechi.

„Experiența Programului LA PAS din ultimii ani ne arată că educația pentru dezvoltare durabilă este un proces de durată, fiind nevoie de formarea sau schimbarea de comportamente, fie că vorbim de felul în care ne alimentăm, de modul în care ne îmbrăcăm sau de relația noastră cu mediul înconjurător. În general, procesele de schimbare nu sunt plăcute sau ușor de realizat. Știm acest lucru și am susținut dezvoltarea în Timișoara a unei comunități de învățare și practică, în care profesorii învață unii de la alții, schimbă idei, își consolidează valori. Și, nu în ultimul rând, nu se simt singuri în acest proces. Totodată, am facilitat contexte în care școlile să cunoască inițiative valoroase din comunitate, din domeniul economiei circulare, economiei sociale, agriculturii durabile, reducerii risipei alimentare, etc. Credem că această rețea de învățare și practica colaborărilor dezvoltate reprezintă unele dintre cele mai importante moșteniri ale programului nostru educațional”, sintetizează Mihaela Vețan, manager al programului LA PAS /Slowing Down, activitatea desfășurată.


Proiectele anului 2023 au fost „Cultivăm și savurăm, din grădină învățăm”, „TEXTIL-MAGIA” – modă sustenabilă vs. modă de consum, „Căpșuniada” – Ziua consumului de fructe, „Bucătărașii creativi”, Reciclarea uleiului alimentar uzat, „Reciclează creativ!”, BE GOOD – FAIR FOOD, Grădinărit urban în curtea școlii, Ceai din plai, „Rețete vechi cu aer nou”, „Sunt responsabil pentru alegerile mele! Sunt ceea ce mănânc!”, Cofetăria sustenabilă, Borcanul anti-risipă și Re-dress cu succes! S-au organizat, de asemenea, ateliere precum festivalul de gastronomie artizanală, ediția 2023, care s-a desfășurat în perioada 13-15 octombrie la Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi”.

Programul LA PAS / Slowing Down s-a desfășurat în cadrul „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.