Concert extraordinar cu Bălănescu Quartet, la Timișoara

Concert extraordinar cu Bălănescu Quartet, la Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

Unul dintre cei mai vizionari și mai interesanți violoniști ai timpului nostru, Alexandru Bălănescu va susține un concert extraordinar la Timișoara sâmbătă, 9 decembrie, de la ora 17, în impozanta biserică a Centrului Reformat Noul Mileniu, de pe Splaiul Morarilor nr. 7.

Născut în România, Alexandru Bălănescu este un compozitor prolific. În calitate de lider al Cvartetului Bălănescu, pe care l-a înființat în 1987, a contribuit la transformarea cvartetului de coarde dintr-un ansamblu „clasic” într-o entitate muzicală care se află în centrul întineririlor muzicii noi, revoluționând repertoriul și relația cu publicul. De-a lungul carierei sale, Bălănescu s-a inspirat din colaborările sale: în lumea dansului, Pina Bausch, Meryl Tankard, Jochen Ulrich, Virgilio Sieni; în teatru, cu Pippo Delbono, Matthew Dunster (pentru Royal Shakespeare Company, The Globe Theatre), Chiara Guidi (pentru Compagnia Raffaello Sanzio); în film a primit de două ori premiul Gopo pentru cea mai bună coloană sonoră originală, în 2007 pentru How I Spent the End of the World (dir.


Cătălin Mitulescu) și în 2016 pentru Muntele magic (r. Anca Damian) și premiul FIPA pentru The Scandalous Lady W (r. Sheree Folkson, BBC films).

Bălănescu a refuzat să recunoască diviziunile dintre diferitele domenii muzicale, în consecință, lucrând cu artiști atât de diverși precum Michael Nyman, Gavin Bryars, David Byrne, Kraftwerk, Pet Shop Boys, Jack De Johnette, Ornette Coleman, John Surman, Goldfrapp, Depeche Mode și Grace Jones. Prima sa operă, Treibgut/Flotsam, o coproducție între Internationales Donaufest și Theater Ulm, a avut premiera în iulie 2016. Înregistrări ale lucrărilor originale ale lui Bălănescu, Possessed, Luminitza, Angels and Insects, Maria T, An Introduction to the Balanescu Quartet, au fost lansate de MUTE records. Recent, Bălănescu a semnat cu Universal Records și un nou album este iminent.

Evenimentul face parte din proiectul REVerse Poetry, un festival dedicat Revoluției române, inclus în programul Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.