Exponatele lunii decembrie în muzeele din vestul țării

Exponatele lunii decembrie în muzeele din vestul țării

0
DISTRIBUIȚI

Ultima lună a anului aduce în fața iubitorilor de artefacte vechi inedite exponate deținute de muzeele din vestul țării.

Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva prezintă la palatul Magna Curia, până la sfârșitul anului, expoziția „Restituiri istorice 2023”, care aduce în fața publicului o parte din obiectele restaurate pe parcursul anului – carte veche, metal și ceramică – de restauratorii muzeului.

Un protocol de predare-primire între erariul vienez și StEG Oravița, încheiat la 1 octombrie 1855, este exponatul lunii decembrie la Muzeul Banatului Montan. Integrarea uzinelor, exploatărilor şi domeniilor imperiale din Banat în nou înfiinţata societate pe acţiuni cu capital francez şi austriac – StEG a marcat o etapă importantă în istoria industrială a Banatului montan, austriecii fiind tot mai interesați în construirea căilor ferate pentru care aveau nevoie de cărbune și fier.

Pentru a asigura materia primă necesară, conducerea StEG a decis achiziţionarea a două mari domenii miniere, unul în Boemia şi celălalt în Banat.


Domeniile erariale bănăţene au intrat în posesia societăţii la 1 ianuarie 1855, procesul de predare-primire desfăşurându-se pe tot parcursul anului respectiv, deoarece s-au semnat acte de predare cu fiecare centru minier şi siderurgic în parte.

În protocolul expus sunt consemnate condiţiile vânzării uzinelor din Reșița către StEG. Predarea s-a făcut din partea erariului de către directorul Direcţiei Miniere Bănăţene, Friedrich Reitz, StEG fiind reprezentată de către Carl Dubocq, „subdirectorul” şi şeful minelor şi al domeniilor. Uzinele reșițene erau formate la momentul respectiv din topitorie, forje, pudlaj, laminoare și atelierele de construcții de mașini.

Muzeul Național al Banatului a ales ca exponat al lunii decembrie o scenă cu pictorul timișorean Ferenczy József în gară, lucrarea pe carton, în acuarelă și tuș, datând din anul 1901.

Pictorul este cunoscut pentru portretele unor personalități, peisajele din Italia și Banat, alături de scenele cu portul popular Matyó din Mezőkövesd. Această carte poștală a fost trimisă din München în data de 31 martie 1901 de Ferenczy József soției sale, Emilia, fiica fotografului Divald Károly din Eperjes. Lucrarea a fost donată muzeului în 2020 de istoricul de artă și muzeograful Annemarie Podlipny-Hehn, împreună cu alte lucrări ale pictorului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.