„La Moșu și Maica”, un nou obiectiv pe mirifica rută turistică din...

„La Moșu și Maica”, un nou obiectiv pe mirifica rută turistică din zona podgoriei Miniș-Măderat (foto)

1
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-68135554">

Măderat este un vechi sat așezat pe patru coline din vestul Munților Zarandului, atestat documentar încă de la începutul secolului al XIII-lea, dar pe teritoriul său au fost descoperite urme de locuire din preistorie, iar în secolul al XVIII-lea și statui de factură romană, care au fost duse la muzeul din Budapesta.

Satul actual, a cărui vatră, cu străzile sale geometrice, datează din vremea Mariei Tereza, când era proprietatea erariului vienez, aparține astăzi de orașul arădean Pâncota.

Localitate renumită pentru „mustoasa de Măderat”

Localitatea este renumită pentru „mustoasa de Măderat”, un vin proaspăt și răcoros obținut dintr-un soi autohton de viță-de-vie care se cultivă în podgoria Miniș-Măderat, vinul fiind ideal pentru producerea spumantelor de calitate și a distilatelor din vin.

Ruta podgoriei Miniș-Măderat este recunoscută drept rută culturală turistică pe plan regional, aceasta fiind una din cele mai vestite și apreciate podgorii din Europa Centrală și de Est, cu o străveche istorie, care merită promovată și cunoscută de turiști.

„La Moșu și Maica”, un muzeu etnografic despre tradițiile așezării

De curând, în sat a fost inaugurat și un muzeu etnografic, „La Moșu și Maica”, de către asociația „Împreună pentru Măderat: tradiție și viitor”, care a reușit, în ultimii ani, să constituie o bogată colecție de obiecte meșteșugărești și casnice, unelte, piese de mobilier, broderii, țesături, icoane, cărți și poze vechi donate de săteni, care reconstituie înfățișarea unei gospodării țărănești din partea locului, menită să ilustreze viața străveche a așezării, cu particularitățile ei, astăzi pe cale de dispariție.

Muzeul, amenajat într-o casă pusă la dispoziție de primăria orașului Pâncota, a fost inclus pe ruta obiectivelor turistice din podgoria Miniș-Măderat pentru toți cei care vor să cunoască trecutul și tradițiile zonei.

Un spațiu istoric pentru copii și vârstnici

Muzeul din Măderat și-a propus și un program educativ pentru copii și tineri, pentru care obiectele expuse sunt o pagină de istorie și nu un mod de trai al bunicilor și chiar al părinților lor, iar în viitorul apropiat se dorește și amenajarea unui spațiu destinat copiilor, în care să se organizeze șezători, diferite cercuri cu activități pentru cei mici, legate de profilul muzeului, dar și a unui spațiu pentru vârstnicii satului, în care pot depăna povești care să le amintească de vremurile de demult și de satul de odinioară.

Muzeul poate fi vizitat sâmbăta și duminica între orele 15:00 și 17:00, iar în celelalte zile, pe baza unei programări telefonice la numărul de telefon 0747.954.816.

Surse foto: revino.ro, vinepenet.ro, cniptarad.ro

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.