Morile de apă din Banat, promovate în Europa, în zone cu vechi...

Morile de apă din Banat, promovate în Europa, în zone cu vechi construcții similare (foto)

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1039390836">
Rudăria

Morile de apă, ingenioase instalații țărănești vechi de secole, de o mare diversitate, folosite la măcinatul grânelor cu ajutorul forței hidraulice, au fost abandonate cu timpul în favoarea unor tehnici moderne, multe au dispărut, altele au fost reconstituite în muzee, dar există încă în țări din Europa și multe mori care au fost restaurate, chiar dacă unele și-au schimbat destinația, comunitățile locale fiind conștiente de valoarea lor istorică.

Sunt încă locuri, printre care și Banatul, mai ales zona montană a acestuia, în care ele există în număr mare, unele continuă să fie folosite de comunitățile sătești, dar multe au fost lăsate în paragină, localnicii  ignorând nu numai utilitatea lor, ci și posibilitatea de a le face obiective de interes turistic, căci pentru mulți ele reprezintă niște rarități ale unei lumi arhaice.

O carte despre morile Banatului, prezentată în țări din Europa

Proiectul de inventariere, restaurare și punere în funcțiune a numeroase mori de apă din Banat intitulat „Salvăm morile de apă”, unul din cele mai importante realizate de asociația „Acasă în Banat”, a fost imortalizat într-o carte intitulată „Morile Banatului. Patrimoniul mulinologic al județelor Timiș și Caraș-Severin”.

După lansarea cărții în mai multe localități bănățene în toamna acestui an, eveniment cuprins în programul Timișoara 2023 – capitală europeană a culturii, ea a fost recent promovată și în străinătate, cu prilejul conferinței „Premières Assises du Patrimoine Hydraulique”, organizată de Asociația L’eau à Lyon & la pompe de Cornouailles, la Lyon, dar pe drumul spre orașul francez, a fost prezentată publicului în mai multe localități din țările europene străbătute.

Cartea prezintă cele 410 mori din Banat – peste 300 în județul Caraș-Severin – care au fost descoperite de echipa „Acasă în Banat”, multe dintre acestea fiind renovate și restaurate cu ajutorul voluntarilor. Printre cele mai importante sunt cele 22 de mori arhaice aflate pe traseul de la Rudăria, reprezentative pentru instalațiile țărănești, cele mai multe fiind folosite și acum de localnici.

Stand prezentare Lyon

Vechi mori în țări europene

O primă oprire a avut loc în micuța localitate croată de munte Rastoke, aflată nu departe de lacurile de la Plitvice, unde se află numeroase căderi de apă și mori de apă cu roată orizontală, asemănătoare cu cele din Banatul Montan, din numeroasele mori de altădată, mai păstrându-se astăzi câteva. Drumul a continuat spre Italia și un al doilea loc în care a fost prezentată cartea a fost în localitatea italiană Revere, nu departe de Mantova, la care au participat și reprezentanți ai Associazione Italiana Amici dei Mulini Storici-Nazionale (AIAMS) și chiar primarul localității, discuțiile purtate cu acesta vizând o colaborare internațională și un schimb de experiență.

Oaspeții români, care au avut parte de o primire deosebit de caldă din partea italienilor, au avut totodată prilejul să viziteze o moară plutitoare de pe râul Pad, reconstituită de comunitatea locală cu fonduri europene, căci pe vremuri, zona a fost împânzită de astfel de mori. O altă întâlnire a echipei „Acasă în Banat” cu filiala regională AIAMS s-a petrecut la Torino, unde a avut loc și o vizită la muzeul patrimoniului industrial, amenajat într-o veche moară de apă de pe canalul morilor „Feidano”, care există și astăzi, și în care morile ocupă un loc important. Morile bănățene și intervențiile făcute au fost prezentate apoi la Lyon, unde s-au abordat și alte subiecte precum apeductele din perioada romană, mori dispărute sau restaurate, arheologia subacvatică, dar și pierderea unor cunoștințe hidraulice.

Prezentarea morilor bănățene a continuat în Elveția, la Payerne, unde moara păstrează toate vechile instalații, și au fost vizitate mai multe mori, la Neuchatel şi La Locle, o localitate în munții Jura, lângă granița cu Franța, ultima oprire fiind în Noiraigue, toate aceste mori fiind recondiționate și întreținute de comunitățile locale ca prețioase bunuri de patrimoniu industrial. Echipa „Acasă în Banat” a beneficiat în toate localitățile de standuri de prezentare a cărții, care au fost vizitate de localnici pasionați de mori de apă, de turiști, și nu în ultimul rând, de oficialități.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.