Personalități locale, celebrate într-o ediție aniversară a Galei Excelenței Bănățene

Personalități locale, celebrate într-o ediție aniversară a Galei Excelenței Bănățene

0
DISTRIBUIȚI

Cea de-a X-a ediție a Galei Excelenței Bănățene 2023, organizată de membri ai Academiei Române filiala Timiș și reprezentanți ai celor patru universități: Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea Politehnica Timișoara, Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” Timișoara și Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I”, în parteneriat cu Marea Lojă Națională din România și Asociația Timisensis, a acordat zilele trecute zece premii unor personalități care, prin activitatea lor, au marcat comunitatea timișoreană și nu numai.

În anul în care Timișoara a fost capitală europeană a culturii, directorul muzeului de artă timișorean și cadru didactic la Facultatea de Arte și Design a UVT, Filip Adrian Petcu, a fost răsplătit cu prestigiosul Premiu „Eugen Todoran” pentru Științe Umaniste și Arte. Acest premiu i-a revenit lui Filip Petcu în semn de recunoaștere a contribuției sale pentru promovarea culturii și a valorilor umaniste în comunitate, el evidențiindu-se în acest an ca unul din cei mai importanți promotori ai artei timișorene, românești și universale ca director al muzeului timișorean, reușind să-l transforme, într-o scurtă perioadă de timp, într-un etalon al muzeografiei de artă din România și din Europa. În anul în care Timișoara a fost capitală europeană a culturii, muzeul pe care îl conduce a organizat expoziții de mare valoare, care au atras un număr impresionant de vizitatori și au avut răsunet atât în țară cât și peste hotare, devenind o instituție culturală de referință a orașului. Premiul „Eugen Todoran” pentru Științe Umaniste și Arte onorează nu doar excelența profesională a lui Filip Adrian Petcu, ci și munca dedicată, pasiunea sa pentru artă și contribuția deosebită la gestionarea și promovarea unui patrimoniu artistic de cea mai înaltă valoare prin expozițiile organizate, dar și prin crearea primului laborator vizitabil de restaurare pictură din Europa Centrală și de Est inclus în conceptul circuitului unei expoziții permanente și totodată a unei infrastructuri muzeale moderne, tânărul director remarcându-se ca o personalitate importantă în cultura și arta contemporană.


Distincția primită consolidează nu doar statutul său profesional și contribuția sa la dezvoltarea și îmbogățirea patrimoniului cultural, ci și poziția Muzeului Național de Artă Timișoara în peisajul cultural românesc și european. Premiul „Eftimie Murgu” pentru promovarea imaginii Timișoarei și a Banatului i-a revenit asociației „Prin Banat”, care promovează patrimoniul cultural al regiunii.

Premiul „Traian Lalescu” pentru matematică, informatică și științele naturii i-a fost acordat academicianului Ladislau-Nicolae Vekas, care a avut rezultate remarcabile în domeniul cercetării fluidelor magnetice și aplicații, o mare parte a activității sale desfășurându-se la Institutul Politehnic Timișoara. Acesta a mai acordat premiul „Traian Vuia” prof.univ.dr.ing. Ștefan Gheorghe Preitl, specialist în electrotehnică și autor a peste 170 de lucrări științifice și premiul „Coriolan Brediceanu” profesorului Daniel Popa, pentru rezultatele obținute cu elevii săi, el fiind inițiatorul Olimpiadei de Informatică Aplicată AcadNet și autorul unor manuale de informatică.

Premiul „Petru Drăgan” pentru științe biologice și biomedicale i-a fost acordat prof. univ.dr. Emanuel Adrian Bratu, specialist în chirurgie orală și maxilo-facială și co-autor al primului implant dentar de concepție românească. Cercetările sale în domeniul medicinei dentare au fost publicate în reviste prestigioase din țări precum Statele Unite, Israel sau Suedia. Prof. univ.dr.ing Dorin Dumitru Camen a fost răsplătită cu premiul „Gheorghe Ionescu Șișești” pentru studiile în domeniul biotehnologiilor și brevetul de invenție privind înrădăcinarea pe bază de extract de salcie, la care este coautor. Premiul „Cornel Olariu” pentru științe sociale, economie și antreprenoriat i-a revenit prof.univ.dr. Irina Macsinga pentru programe elaborate în zona educației și activitatea publicistică de specialitate. Asociația Cavalerii Arhanghelului Gabriel a fost distinsă cu Premiul „Gheorghe Ciobanu” pentru responsabilitate socială, fiind implicată în dotarea unor școli din vestul țării, iar Violeta Zonte, profesor în cadrul Facultății de Muzică și Teatru a UVT, a primit Premiul Academiei Române.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.