Povestea Sfântului Ierarh Nicolae, ocrotitorul copiilor

Povestea Sfântului Ierarh Nicolae, ocrotitorul copiilor

0
DISTRIBUIȚI

Ziua de 6 decembrie este sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae, cunoscut drept ocrotitor al celor acuzați pe nedrept, al comercianților și călătorilor, al fetelor nemăritate și al mireselor, dar mai ales al copiilor, care îl așteaptă în fiecare an să aducă daruri celor cuminți dar și câte o nuielușă copiilor neascultători.

S-a născut în jurul anului 270, în vechea așezare Patara din Asia Mică, într-o familie de oameni credincioși și bogați, și se spune că după moartea părinților săi, a împărțit săracilor averea pe care o moștenise și a dus o viață foarte cucernică, după ce adunase multă înțelepciune din învățătură. Episcop creștin al orașului grecesc Myra din Asia Mică, este unul din cei mai îndrăgiți sfinți, încă din timpul vieții sale, pentru minunile pe care se spune că le-a săvârșit și pentru propovăduirea învățăturii creștine, în ciuda persecuțiilor îndurate în timpul împăraților Dioclețian și Maximilian, care l-au aruncat în temniță, fiind eliberat în vremea domniei împăratului Constantin cel Mare, cel care a dat edictul de toleranță pentru creștini.

Este pomenit încă din secolul al VI-lea, iar cultul său s-a răspândit în apus începând cu secolul al X-lea, așa cum arată și lăcașele de cult puse sub ocrotirea sa, începând din această perioadă. Moaștele sale au fost duse în secolul al XI-lea, în timpul cruciadelor, în Italia, la Bari, unde a fost ridicată o biserică ce i-a fost închinată. Mâna dreaptă a Sfântului Nicolae a fost primită de domnitorul Mihai Viteazul de la cardinalul din Bari, în semn de prețuire pentru victoriile sale militare, și se află acum în biserica „Sfântul Gheorghe Nou” din București. Numeroase fresce bisericești înfățișează scene din viața sa și minunile pe care le-a săvârșit, până la adormirea sa. Sfântul Nicolae este sărbătorit în 6 decembrie în calendarul ortodox, catolic, luteran și anglican.

În ajunul sărbătorii Sfântului Nicolae, copiii își lasă ghetuțele curățate în fața ușii și o mică „atenție” pentru Moș, cu speranța că acesta le va ierta năzbâtiile și îi va răsplăti cu dulciuri și alte daruri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.